Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Роз’яснення Державного агентства земельних ресурсів України щодо застосування норм чинного законодавства у сфері земельних відносин

19.12.2012
Відділ Держкомзему у місті Южноукраїнськ Миколаївської області

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та земле оціночних робіт» внесено зміни до Земельного кодексу України, Законів України «Про землеустрій» та «Про топографо-геодезичну та картографічну діяльність» та запроваджено сертифікацію інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів. Зазначені зміни набудуть чинності 4 грудня 2012 року.

Пунктом другим розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та земле оціночних робіт» встановлено, що до 1 січня 2015 року суб’єкти господарювання, які до набрання чинності цим Законом у встановленому законом порядку отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою і мають у своєму складі інженера землевпорядника, якого включено до Державного реєстру сертифікованих інженерів-землевпорядників згідно з вимогами цього Закону, є розробниками документації із землеустрою.

Слід зазначити, що внесення інженерів-землевпорядників до Державного реєстру здійснюється Держземагентством України за заявницьким принципом, що потребує певного часу. З метою недопущення конституційних прав громадян щодо набуття ними прав на земельну ділянку необхідно враховувати наступне.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про землеустрій» (в чинній редакції) розробниками документації із землеустрою є юридичні та фізичні особи, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону.

Взаємовідносини замовників і розробників документації із землеустрою регулюються законодавством України і договором.

Згідно статті 204 Цивільного кодексу України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Статтею 629 Цивільного кодексу України договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Статтею 5 Цивільного кодексу України, встановлено, що акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня надрання ними чинності. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом’якшує або скасовує цивільну відповідальність особи. Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулюються актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов’язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Враховуючи зазначене, договори на виконання робіт украдені між замовниками документації із землеустрою та ліцензіатами до 4 грудня 2012 року є правомірними, а відповідна документація із землеустрою розроблена у терміни, визначені договором вважається виконаною належним розробником.

Дана інформація підготовлена на підставі листа Держземагентства України   від 30.11.2012 №19860/17/7-12. 

Заступник начальника                                                         Л.М.Гончар