Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

У регіонах України запрацював механізм часткового відшкодування для громадян вартості ліків від гіпертонії

29.11.2012
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В рамках реалізації другого етапу Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою - в регіонах України запрацював механізм часткового відшкодування для громадян вартості гіпотензивних ліків. Для здійснення відшкодування цього року передбачено субвенцію з державного бюджету в розмірі 40 млн. гривень. Про це під час прес-конференції повідомив директор Департаменту економіки і ресурсного забезпечення МОЗ України Володимир Дуда.

За словами фахівця, станом на 19 листопада в усіх регіонах держави триває активний процес виписування рецептів, купівлі-продажу, а також відшкодування вартості лікарських засобів від високого тиску саме за схемою, передбаченою Пілотним проектом. "В середньому по кожній з областей ми маємо 10-15 тисяч пацієнтів, яким вже була відшкодована вартість того чи іншого гіпотензивного препарату", - зазначив Володимир Дуда.

Для успішного втілення проекту МОЗ України розробило чіткі методичні рекомендацій для лікарів щодо правил виписування рецептів на такі лікарські засоби. Рецепт виписується на рецептурному бланку форми № 1 із зазначенням міжнародної непатентованої назви препарату (молекули), дози та має бути завірений печаткою лікувально-профілактичного закладу. Його можна отримати у кардіолога, терапевта, педіатра, сімейного лікаря. Рецепт дійсний протягом 1 міс з моменту видачі та зберігається в аптечному закладі. Рецепт є не лише важливим медичним та юридичним, але водночас і фінансовим документом, який становить основу для розрахунків між аптекою і покупцем. Рецепт гарантує хворому одержання знижки на ліки, а аптекам, в свою чергу, відшкодування тієї знижки, яку вони надають пацієнтові. Про це під час прес-конференції повідомив головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко.

За словами фахівця, аби механізм, за яким купуються такі ліки, був зрозумілий самим гіпертонікам, Держлікслужба України розробила спеціальні рекомендації також для провізорів та фармацевтів. Так аптекар, неодмінно перевіривши у покупця наявність відповідного рецепту, має запропонувати йому передусім більш доступний лікарський засіб, який містить виписану в рецепті молекулу. Потому обрахувати його вартість за спеціальною формулою. При цьому пацієнт сплачує не усю вартість ліків, а лише різницю між роздрібною ціною та референтною ціною, тою, яка була визначена МОЗ.

Різницю у вартості ліків аптекам повертає держава. Механізм надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості ліків для гіпертоніків визначено постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня "Про затвердження Порядку та умов надання у 2012 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою". Головним розпорядником субвенції є Міністерство охорони здоров'я України.

Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства. Після проведення звірки та прийняття рішення про часткове відшкодування вони формують реєстр суб'єктів господарювання, яким належить право на часткове відшкодування та подають їх в Казначейство.

Часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою здійснюється відповідно до Порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2012 року. № 907 (Офіційний вісник України, 2012 p., № 75).

За словами директора Департаменту економіки і ресурсного забезпечення МОЗ України Володимира Дуди, під час реалізації першого етапу проекту ціни на ліки проти гіпертонії були знижені доволі суттєво. Так здешевлення їхньої вартості сягнуло в середньому 20% (від 15% до 25%), залежно від діючої речовини препарату. Нині держава регулює ціни на 7 молекул, які містяться в цих ліках, а саме: еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін та ніфедипін.

Всеукраїнський пілотний проект із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян з гіпертонічною недугою реалізується в рамках Соціальних Ініціатив Президента України. Він стартував 1 червня, відповідно до постанови Кабінету Міністрів (№ 340 від 25 квітня 2012 року) "Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою". МОЗ України визначив референтні (порівняльні) ціни та встановив граничні рівні оптово-відпускних цін на 247 торговельних назв лікарських засобів, що лікують гіпертонію та знижують тиск.

На меті в проекту вирішення передусім таких головних завдань як: зниження вартості препаратів для лікування артеріальної гіпертензії, значне збільшення числа гіпертоніків, які не займаються самолікуванням, а постійно приймають ефективні гіпотензивні препарати за рекомендацією лікаря, а також збільшення частки доступних та ефективних кардіологічних препаратів на українському фармацевтичному ринку. "Вже тепер можна говорити, що відколи діє Пілотний проект, до лікарів звернулось близько 15% від усіх пацієнтів, які страждають на гіпертонію. Ми чекаємо, що найближчим часом їхня кількість зросте до 30%", - повідомив головний позаштатний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко.

Довідково: В Україні зареєстровано понад 12 млн. осіб, хворих на артеріальну гіпертензію. З них систематичне лікування отримують лише 14%, періодично приймають лікарські препарати 35%. Усі інші звертаються до них тільки для того, щоб угамувати біль. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 млн. українців.

Високий артеріальний тиск значно підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, мозковий інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність, призводить до враження судин й очей. У людей з високим тиском у 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів — порушення мозкового кровообігу.

Саме тому держава закликає громадян не займатись самолікуванням, а відвідувати лікаря не лише для контролю власного стану здоров'я, а й для можливості заощадити на лікуванні. Експерти МОЗ певні: доступна ціна на ліки стане запорукою не лише більш системного лікування хворих на гіпертонію, але й збільшення кількості тих пацієнтів, які приймають ефективні гіпотензивні препарати саме за рекомендацією лікаря. Це, переконані фахівці, дозволить знизити смертність від ускладнень гіпертонічної хвороби, зокрема, інсульту.