Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Інформує Южноукраїнська об’єднана державна податкова інспекція Миколаївської області

15.10.2012
Южноукраїнська об’єднана державна податкова інспекція Миколаївської області

На якій системі оподаткування буде перебувати новостворена фізична особа – підприємець,  яка до закінчення місяця, в якому відбулась її  державна реєстрація, подала  заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та обрала ставку єдиного податку, встановлену  для першої або другої групи. 

Згідно  з пп.. 298.1.2. п. 298.1. ст.. 298 Податкового кодексу  України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) зареєстровані в установленому порядку  фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація,  подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку,  встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з  першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво  платника єдиного податку.

Платник єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. (п. 295.1 ст. 295 ПКУ).

Тобто з моменту подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування новостворена фізична особа – підприємець вважається такою, що застосовує спрощену  систему  оподаткування,  обліку та звітності, а платником єдиного  податку така особа є з  першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво платника єдиного податку.

При цьому, доходи,  отримані такою  фізичною особою – підприємцем в період з дати подання заяви  на застосування  спрощеної системи  оподаткування, обліку та звітності включаються до податкової декларації  платника єдиного податку за перший податковий звітний період.