Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

"Гранітно-степове Побужжя" в Миколаївській області "перлинка" для туристів

07.09.2012
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Справжньою «перлиною» для туристів є регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя», неподалік якого розташоване  міста Южноукраїнськ. Територія має надзвичайно високий рекреаційний потенціал.  Це і чудові пейзажі, історико-культурна цінність тощо. Крім того, тут розташована одна з найкращих в Європі природних трас для водного слалому. Каньйон Південного Бугу має унікальний рекреаційно-оздоровчий потенціал. Стрімкі скелі каньйону – улюблене місце змагань спортсменів-скелелазів. Каньйони, що  знаходяться біля села Куріпчіно, міста Южноукраїнськ і гирла річки Велика Корабельна (Іванівський міст) по руслу Південного Бугу, а також сіл Актове і Петропавлівка досягають 50 метрів у висоту і є чудовим місцем для тренувань альпіністів.

Долину річки Південний Буг недарма вважають однією з «перлин» України. Годинами можна дивитися на цей витвір мистецтва, створений природою. На цій ділянці знаходиться велика кількість унікальних об’єктів живої природи і прибузьких і причорноморських ендеміків:

 - 900 видів судинних рослин, 26 з яких внесені до Червоної книги України;

 - не менше 9000 видів комах, 56 з яких внесені до Червоної книги України;

 - 300 видів хребетних тварин, 46 з яких перебувають під охороною держави.

Дивовижно-мальовничі ландшафти краю залучають багатьох аматорів пішого туризму, дарують незабутні враження від спілкування з природою. Територія парку є об’єктом наукових досліджень, місцем пізнавальних і навчальних екскурсій.

Гранітно-степове Побужжя має численні історичні, археологічні, архітектурні, військові, культурні та інші пам'ятки, зокрема пов'язані з історією українського запорозького козацтва. На території Гранітно-степового Побужжя знаходився острів Гард (в околицях сучасного м. Южноукраїнська) — адміністративний центр Буго-Гардової паланки, найбільшої за розмірами серед восьми територіальних одиниць Запорозької республіки. Першим паланковим отаманом тут був князь Дмитро Вишневецький — легендарний Байда. Місцями на річці ще і сьогодні збереглись залишки гардів (греблі для вилову риби, які складалися з великого каміння, уламків скель тощо).

 Пороги Південного Бугу мають місцеву назву — брояки. З ними, як і з багатьма островами та скелями, пов'язана значна кількість запорозько-гайдамацьких легенд, переказів, вони були свідками козацьких старожитностей та бувальщин. Про минуле нам говорять їх назви: острів козака Мамая, Запорозька брояка, скелі Турецький стіл, Пугач, Сова, Брама, Козацькі ворота та інші.

Довідкова інформація:

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

(05136) 5-94-44, 2-11-25, 2-00-02.