Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Як забезпечується доступ до публічної інформації

06.09.2012
Южноукраїнська об’єднана державна податкова інспекція Миколаївської області

Із прийняттям Закону України «Про доступ до публічної інформації» органи влади стають відкритішими  та прозорішими для громадян. Відтепер більшість інформації, якою володіють органи влади, стає доступною для  громадськості. Кожен може у стислі терміни отримати необхідну інформацію або копії документа,  надіславши відповідний запит або ознайомившись з ним на офіційному веб-сайті відповідного органу влади.

Від якісної та ефективної організації доступ до публічної інформації залежить довіра громадян до органів влади.

На практиці податківці Южноукраїнської ОДПІ часто стикаються з такими випадками, коли посилаючись на положення Закону України «Про доступ до публічної інформації»  запитувачами вимагається інформація, правовідносини якої не підпадають під регулювання цього Закону.

Такі форми правовідносин і інформаційній сфері, як звернення громадянина, запит/вимога суб’єкта  владних повноважень, податкові консультації та запит на інформацію різняться за правовими підставами, предметом, вимогами щодо форми, порядку оплати. Окрім того, потреба в розмежуванні  форм правовідносин передбачена ст.. 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка визначає, що цей закон не поширюється на відносини щодо отримання інформації суб’єктами  владних повноважень при здійснення ними своїх функцій, а також на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальними законами.

Звернення громадян регулюються спеціальним Законом – «Про звернення громадян», запит на інформацію – Законом України «Про доступ до публічної  інформації», питання надання податкових консультацій та їх статус визначено главою 3 (статті 52-53) розділу ІІ Податкового кодексу України, а запит (вимога) суб’єкта владних повноважень – спеціальними законами про статус та повноваження відповідних суб’єктів  владних повноважень.

Доступ до публічної інформації