Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Медики Миколаївщини високо оцінили процес модернізації охорони здоров′я на Дніпропетровщині

08.08.2012
Управління молоді, спорту та культури

Медики Миколаївщини здійснили робочу поїздку до Томаківського району Дніпропетровської області з метою вивчення позитивного досвіду колег у реалізації процесу модернізації медичної галузі. Делегація медичних фахівців з Миколаївської області позитивно оцінила якість проведення модернізації охорони здоров'я на Дніпропетровщині та висловила подяку дніпропетровським медикам за плідну співпрацю.

Згідно з розпорядженням голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Круглова "Про затвердження заходів з реформування галузі охорони здоров'я Миколаївської області на 2012 рік" делегація медиків з Миколаївської області здійснила робочий візит до Дніпропетровщини з метою вивчення досвіду дніпропетровських медиків у процесі модернізації охорони здоров'я.

У робочій поїздці до медичних закладів Томаківського району взяли участь представники управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації та 20 головних лікарів медичних закладів Миколаївської області.

На Дніпропетровщині медиків Миколаївщини зустрічали представники Головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації, Томаківської райдержадміністрації та головні лікарі лікувально-профілактичних закладів Томаківського району.

"На Дніпропетровщині активно проходить процес модернізації охорони здоров'я, позитивні результати якого вже змогли оцінити, як пацієнти, так і медичні фахівці. Тому ми завжди готові ділитися досвідом з нашими колегами з інших областей. Те, що медичні фахівці з Миколаївщини приїхали вивчати саме наш досвід, є гарним тому підтвердженням", - сказала заступник начальника Головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова.

Під час зустрічі медиків Миколаївщини ознайомили з роботою медичних закладів Томаківського району Дніпропетровської області, а саме з роботою центральної районної лікарні, Центру первинної медико-санітарної допомоги, підстанції швидкої допомоги, пункту тимчасового базування швидкої допомоги. Також члени делегації оглянули роботу Вищетарасівської амбулаторії, як приклад вдалого перепрофілювання лікарні на 25 ліжок в амбулаторію загальної практики - сімейної медицини.

Медичні фахівці Миколаївщини відзначили, що в процесі модернізації охорони здоров'я на Дніпропетровщині створені всі умови для підвищення якості надання медичної допомоги та комфорту пацієнтів.

 

Всі автомобілі швидкої допомоги в області оснащені сучасною системою GPS-навігації, у всіх підрозділах швидкої медичної допомоги встановлені архіватори мови, а бригади "швидкої" забезпечені засобами радіо- та мобільного зв'язку. Все це у поєднанні з принципом екстериторіальності, коли на виклик їде та карета "швидкої", що територіально знаходиться найближче до пацієнта, має на меті доїзд швидкої допомоги за 20 хвилин у сільській місцевості та 10 хвилин у містах.

Крім того, у Дніпропетровській області закуплені сучасні реанімобілі, які дозволяють перевозити в належних умовах новонароджених вагою від 500 грамів. Завдяки покращенню стану доріг та сучасному обладнанню реанімобілів ліквідувалось таке поняття, як "нетранспортабельність" пацієнта.

"Ми ознайомилися з тим, як проходить реформування системи охорони здоров'я на Дніпропетровщині та отримали вичерпні відповіді на всі питання, що нас цікавили. Наші фахівці зрозуміли, у якому напрямку Миколаївській області рухатися далі у реформуванні медичної галузі", - сказала заступник начальника управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації Ірина Шамрай.

Члени делегації з Миколаївщини високо оцінили якість проведення модернізації охорони здоров'я на Дніпропетровщині, зокрема роботу мережі соціальних ліжок у сільських районах.

Медичні фахівці з Миколаївської області були вдячні дніпропетровським колегам за надану можливість оцінити хід реформування медичної галузі, отриманий досвід, плідну співпрацю та теплий прийом.

Довідка: Томаківський Центр первинної медико-санітарної допомоги, який обслуговує майже 26 тис населення, включає в себе 6 амбулаторій загальної практики - сімейної медицини, 15 фельдшерсько-акушерських пунктів та 3 медичні пункти.

Для проведення ремонтних робіт у Томаківському Центрі первинної медико-санітарної допомоги з обласного бюджету виділено 100 тис грн, з місцевого - 15 тис грн.

Вищетарасівська амбулаторія обслуговує понад 6 тис мешканців 13 прилеглих сіл. Медичну допомогу в амбулаторії надають двоє сімейних лікарів та двоє педіатрів.