Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Зміни в Порядку проведення індексації грошових доходів населення

26.07.2012
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Кабінет Міністрів України 13 червня 2012 року вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення. Як зазначив перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Надрага на засіданні Уряду, прийняття відповідної постанови дасть змогу забезпечити більш ефективну реалізацію механізму підвищення грошових доходів населення - з метою підтримання їх купівельної спроможності в умовах зростання споживчих цін на товари та послуги.

Зокрема, передбачається, що коли особа одночасно працює і навчається, то індексації в першу чергу підлягає стипендія.

У разі працевлаштування пенсіонера на період, що не перевищує місяця, або за період виконання робіт, пов’язаних із організацією та проведенням виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, індексація пенсій проводиться без урахування оплати праці (на даний час було передбачено, що для працюючого пенсіонера індексація пенсії не проводиться).

Удосконалюється механізм нарахування сум індексації у разі підвищення грошових доходів (наприклад, якщо підвищується заробітна плата, і сума підвищення менше ніж сума індексації, яка виплачується на момент підвищення, загальний дохід визначається з таким розрахунком, щоб сума підвищеного доходу з урахуванням збереженої індексації не перевищувала доходу до його підвищення).

У разі припинення виплати стипендії студентам і відновлення через певний час – для індексації буде враховуватися базовий розмір стипендії (наприклад, студент розпочав навчання в інституті зі стипендією 530 грн., через 4 місяці з урахуванням індексації розмір стипендії склав 560 грн., але було припинено виплату за погані оцінки, після відновлення виплати індексації буде підлягати 530 грн.).

Крім того, чинний Порядок доповнюється нормами для новоприйнятих працівників та для тих осіб, які переведені із одного місця роботи на інше. Для новоприйнятих працівників порядок індексації буде здійснюватися з місяця прийняття на роботу, а для осіб, яких прийнято по переводу, буде збережено суми індексації, у разі, якщо переведення було здійснено з однаковою заробітною платою.   

Закон України "Про внесення зміни до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про працю"

Постанова Кабінету Міністрів України Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення"