Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги підприємств, установ, організацій міста Южноукраїнська!

17.07.2012
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Верховна Рада збільшила у чотири рази розмір передбаченого Кримінальним кодексом максимального штрафу за недодержання роботодавцем законодавства про охорону праці та надр.

Закон передбачає збільшення таких штрафів з 50 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( з 850 до 3,4 тис. грн.), зокрема, за порушення правил поводження із вибуховими, легкозаймистими, їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами, порушення вимог з охорони праці посадовцем підприємства, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров’ю потерпілому.

Також підвищують штрафи за порушення правил безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки на виробництві особою, яка зобов’язана їх додержувати, якщо це створило загрозу загибелі людей або інші тяжкі наслідки.

Збільшені адміністративні штрафи за порушення законодавства про охорону праці та надр. Зокрема, парламент збільшив з 4-6 і з 10-14 (для посадових осіб) до 10-30 та 30-100 неоподаткованих мінімумів за самовільне використання надр, укладання угод, які прямо або опосередковано порушують права власності на надра.

Передбачено також збільшення штрафів з 2-5 та 5-10 (для посадових осіб) до 4-10 та 20-40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за порушення вимог безпечного ведення робіт в галузях і на об’єктах промисловості.

Крім того, у Кодексі України про адміністративні правопорушення стаття 41 доповнена частиною третьою такого змісту:

“Порушення встановленого порядку повідомлення (надання інформації) спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці про нещасний випадок на виробництві тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, і на фізичних осіб, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю, від двадцяти до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян”.