Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Гуманізація відповідальності у сфері господарської діяльності

26.06.2012
Южноукраїнське міське управління юстиції

Господарське правопорушення – це протиправна дія або бездіяльність суб’єкта господарських відносин, яка не відповідає вимогам норм господарського права, не узгоджується з юридичними обов’язками зазначеного суб’єкта, порушує суб’єктивні права іншого учасника відносин або третіх осіб. Внаслідок його вчинення суб’єкт притягується до відповідальності, у зв’язку з чим зазнає майнових втрат.

15.11.11 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності», який набрав чинності з 17.01.2012 року.  

Даний закон реформує положення законодавства відносно відповідальності за вчинення господарських злочинів. Зокрема, з Кримінального кодексу України виключено ряд статей з питань,  що виникають в сфері господарських відносин. В багатьох випадках покарання у вигляді позбавлення волі замінено на штраф. В свою чергу, заміна покарання у вигляді штрафу на інше (громадськими роботами, виправними роботами або позбавленням волі) вирішується суддею суду, який постановив вирок тощо.

Закон реформує положення ряду законодавчих актів – Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Митного кодексу України та інше. Його прийнято з метою приведення положень вітчизняного законодавства у  відповідність  із  європейськими стандартами,  згідно  з  якими  за  скоєння  господарських  правопорушень пріоритет надається застосуванню фінансових санкцій.

 Начальник Южноукраїнського міського управління юстиції  В.В. Дробот