Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«ДІЮЧА КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ»

25.06.2012
Южноукраїнське міське управління юстиції

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави. Прийняття Конституції зміцнило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.

Конституція України – це Основний закон держави. Її прийняття є важливішим кроком в забезпеченні прав людини і громадянина, який сприяв подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Діюча Конституцію закріплює, що Україна є суверенною, незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. В Конституції є ще багато положень, які розкриваються в інших нормативо-правових актах і стосуються діяльності України.

Відповідно до Основного закону, день прийняття Конституція є державним святом – Днем Конституції України, який відзначається щорічно. Тому напередодні цього свята, хочеться побажати, щоб у своєму конституційному розвитку наша держава і її громадяни завжди дотримувались норм та положень Основного закону, щоб мир і взаєморозуміння сприяли в подальшій її розбудові, становленню достатку в кожній сім’ї.

Начальник Южноукраїнського міського управління юстиції   В.В. Дробот