Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактика невиробничого травматизму

29.02.2012
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Збереження життя і здоров'я людини не тільки на виробництві але й за його межами, підвищення рівня безпеки життєдіяльності населення міста, особливо дітей набуває особливого значення з огляду на соціально-економічні та демографічні аспекти сучасного розвитку нашого міста.

Протягом 2011 року в місті Южноукраїнську сталося 2360 нещасних випадків невиробничого характеру. Найбільша кількість випадків 1078, або 45,6% від загальної кількості, трапилася в наслідок падіння, 826, або 35% внаслідок механічної дії неживих механічних сил.

Побутовий травматизм можна зменшити шляхом поліпшення житлових умов людей, розвитку сфери комунальних послуг, збільшення кількості і до­ступності дошкільних дитячих закладів, підвищення знань з експлуатації побутових приладів, зокрема електричних плит, боротьби з пияцтвом та наркоманією та ін.

Для боротьби з травматизмом насам­перед треба створити для людини спри­ятливі соціально-економічні та еко­логічні умови та проводити спеціальні профілактичні заходи організаційного, технічного, санітарно-гігієнічного, медичного, освітнього й морально-етичного характеру.

 У профілактиці вуличного травматиз­му головними напрямками є благоуст­рій вулиць (своєчасний ремонт їх пок­риття, посипання тротуарів і доріжок піском в ожеледицю, добре освітлення у вечірній час, організація вуличного руху, справність засобів руху), обладнання майданчиків для дитячих розваг та ігор та забезпечення нагляду за дітьми.

Управлінням праці та соціального захисту населення з метою профілактики невиробничого травматизму у 2011році проводилися рейдові перевірки з метою встановлення протиожеледних засобів на входах до установ та магазинів у місті та посипання тротуарів і доріжок піском в ожеледицю. Проведені обстеження дитячих майданчиків.

За 2011 рік  у місті внаслідок дорожньо-транспортних пригод постраждало 18 осіб з них 3 особи загинуло. Серед потерпілих 2 дітей віком до 14 років

Дорожньо-транспортний травма­тизм вимагає великої уваги з боку як держави з її контрольно - регулюючими установами, так і конструкторів ма­шин, а також водіїв та пішоходів Бла­гоустрій доріг, виготовлення машин підвищеної стійкості та опірності з без­печним кермом, обов'язкове користу­вання прив'язними поясами, суворе додержання правил руху, технічна справність машин, підвищення квалі­фікації водіїв тощо — все це складові профілактики дорожньо-транспортно­го травматизму. Введення лише при­в'язних поясів безпеки в машинах спри­яло значному зменшенню кількості за­гиблих на місці катастрофи.

У 2011 році з загальної кількості нещасних випадків невиробничого характеру 423 нещасних випадки, або 17,9 % трапилося з дітьми віком до 14 років.

Найважливішими заходами його профілактики є контроль за вчинками дітей з боку дорослих, усунення з поля їх зору небезпечних предметів — ножів, гострих палиць та шпиць, сірників, хімічних речовин, ліків, заборона гра­тись на вулицях та дорогах, купатися без нагляду дорослих і в неперевірених місцях та багато інших.

Для профілак­тики травматизму дітей грудного віку треба уникати їх піднімання над собою (над головою) та укладання на стільцях, звідки вони можуть упасти.

Насамкінець хотілося б додати, що безпечність людей, особиста необережність, зловживання спиртними напоями ведуть до трагічних наслідків, від яких страждають не тільки винуватці але й інші люди, їхні рідні і близькі .

Тому ще раз застерігаємо та попереджуємо: люди бережіть своє життя і здоров'я та життя і здоров'я інших людей!