Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Президент України затвердив Стратегію державної кадрової політики, яка спрямована на забезпечення країни кваліфікованими кадрами.

20.02.2012
Прес-служба Управління державної служби Головдержслужби України в Миколаївській області

Президент України Віктор Янукович підписав Указ № 45/2012 від 1 лютого 2012 г. щодо Стратегії державної кадрової політики на 2012 - 2020 роки. Головними причинами, які зумовили необхідність розробки Стратегії, є: стримування розвитку і функціонування системи кадрового забезпечення в державі, відсутність ефективної системи моніторингу потреб суспільства і держави у фахівцях із відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки, недосконалість механізму формування держзамовлення на підготовку фахівців, відсутність збалансованої системи управління профорієнтацією молоді. Також Стратегія державної кадрової політики спрямована на відновлення профорієнтаційної роботи серед молоді, підвищення престижу робітничих професій, реформування системи професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти з метою забезпечення одержання якісної освіти.

Згідно з Указом передбачається розробка механізмів залучення до роботи в сферах державного управління висококваліфікованих фахівців, успішних підприємців, працівників фінансово-економічної сфери, здібних випускників вузів.

Передбачено Стратегією і вдосконалення системи оплати праці з урахуванням змісту та обсягу виконуваної роботи, її складності, рівня відповідальності та особистого внеску працівника в загальні результати роботи, реформування системи соціального страхування, розробка заходів соціального захисту, зокрема, щодо забезпечення працевлаштування осіб передпенсійного віку.

Крім того, планується відновлення і збільшення відомчого житлового фонду, розробка ефективного механізму пільгового кредитування для придбання житла, створення умов для розвитку соціальної інфраструктури на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності, забезпечення гендерної рівності, створення належних умов для поєднання жінками професійних і сімейних обов'язків. А також недопущення нелегальної зайнятості населення та зменшення міграційних потоків за кордон.

Передбачається, що Стратегія буде реалізована у три етапи: перший етап  (2012 - 2013 роки): розробки та прийняття державної цільової програми з формування і реалізації державної кадрової політики, створення Президентського кадрового резерву "Нова еліта нації" посилення державного контролю за дотриманням стандартів з охорони та умов праці. Другий етап (2014-2016 роки): розробка та затвердження регіональних та галузевих програм реалізації державної кадрової політики, впровадження електронного управління, удосконалення системи профорієнтаційної роботи. Третій етап (2017-2020 роки): впровадження системи моніторингу державної кадрової політики, створення механізму залучення інвестицій у розвиток кадрового потенціалу.

Фінансування реалізації стратегії має здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету України та місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законом.

 Прес-служба Управління державної служби Головдержслужби України в Миколаївській області