Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про встановлення платіжних терміналів

09.02.2012
Управління економічного розвитку Южноукраїнської міської ради

На виконання пункту 14.7 статті 14 Закону Країни «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 20.09.2010 № 878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів», якою визначаються умови переведення суб’єктів господарювання на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів в оплату за продані товари (надані послуги), винятки щодо здіснення таких розрахунків окремими категоріями суб’єктів господарювання.

Згідно з постановою суб’єкти господарювання сфери торгівлі та послуг, які відповідно до Закону використовують реєстратори розрахункових операцій та здійснюють торгівлю на торгівельних об’єктах площею понад  20 кв. м. (на автозаправних станціях термінали встановлюються навіть якщо їх торговельна площа менш ніж 20 кв. м.), мають встановити платіжні термінали.

Не обов’язково встановлювати такі термінали у закладах ресторанного господарства закрито типу, які обслуговують, зокрема, особливий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів та викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів,  працівників промислових підприємств.

Обов’язок суб’єктів господарювання: забезпечити можливість використання споживачами спеціальних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) передбачений і Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833.

Відповідальність за порушення правил торгівлі передбачена статтею 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою встановлено, що порушення працівниками торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг правил торгівлі тягне за собою накладення на порушника штрафу від одного до десяти неоподаткованих мінімумів громадян. Аналогічні дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладання штрафу від п’яти до двадцяти семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян. 

Управління економічного розвитку Южноукраїнської міської ради