Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вивчаємо нові правила для платників єдиного податку

14.12.2011
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

                                                                                                                                                  Вивчаємо нові правила 

для платників єдиного податку – приймаємо рішення

щодо обрання системи оподаткування 

Прийнятий Верховною Радою України Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» №4014-VІ закріплює спрощену систему оподаткування в Податковому кодексі України.

Таким чином з 01.01.2012 року матимемо 4 наступні групи єдинників.

Перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 150000 гривень.

Фіксовану ставку визначає орган місцевого самоврядування в межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної зарплати на 1 січня.

Друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб та обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень.

Фіксовану ставку визначає орган місцевого самоврядування в межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної зарплати на 1 січня.

Третя група - фізичні особи - підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб та обсяг доходу не перевищує 3000000 гривень.

Ставка податку буде відсотковою: 3 % доходу - у разі сплати ПДВ або 5% - без окремої сплати ПДВ.

Четверта група - юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб та обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень.

Ставка податку, як для фізичних осіб із третьої групи. 

10 переваг нових правил для платників єдиного податку

1. За найманих працівників єдиний податок сплачуватися не буде. До 01.01.12  за кожного працівника необхідно було доплачувати 50% ставки єдиного податку.

2.Скасовано пункт 139.1.12 статті 139 Податкового кодексу України, який передбачав обмеження у віднесенні на витрати платників податку на прибуток витрат на придбання товарів (робіт, послуг) у підприємців — платників єдиного податку.

3. У підприємців на єдиному податку 1 і 2 групи без найманих працівників з’являться відпустки та лікарняні (понад 30 днів з підтвердженням лікарняним листком), тобто за один місяць на рік такі підприємці не сплачуватимуть єдиний податок.

4. Підприємцям на єдиному податку на підставі поданих ними декларацій видаватимуться довідки про доходи для оформлення пенсій, субсидій тощо.

5. Підприємці-єдинники 3 групи зможуть бути платниками ПДВ.

6. Підприємці-єдинники працюватимуть без застосування РРО.

7. Підприємці 1, 2 і 3 (неплатники ПДВ) групи вестимуть книгу обліку доходів з щоденним, за підсумками робочого дня, відображенням отриманих доходів. Підприємці 3 групи — платники ПДВ вестимуть облік доходів і витрат за формою, встановленою Міністерством фінансів України. Єдинники — юридичні особи 4 групи вестимуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат. Водночас від наявності первинних документів платники єдиного податку не звільняються.

8. Скористатися правом на перехід на спрощену систему оподаткування протягом календарного року можна лише один раз, подавши заяву за 15 днів до початку кварталу. Водночас, переходити з однієї групи в іншу протягом року можна — платники 1 групи можуть перейти до 2 або 3 групи, платники 2 групи — до 3 групи.

9. Заява на застосування спрощеної системи оподаткування у 2012 році подаватиметься до 25 січня, а дія свідоцтва продовжуватиметься — воно стане безстроковим. У разі добровільної відмови від спрощеної системи або через порушення встановлених обмежень свідоцтво підлягає поверненню.

10. Звітність з єдиного податку подаватиметься не протягом 5 днів після закінчення кварталу, а для платників 1 групи — протягом 60 днів після закінчення звітного року, для платників 2, 3 і 4 груп — протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу. 

Податки, від сплати яких звільняються єдинники

Платники єдиного податку відповідно до п.п. 297.1 Податкового кодексу України звільняються від сплати та подання податкової звітності щодо таких податків і зборів:

1) податку на прибуток (крім авансового внеску при виплаті дивідендів);

2) податку на доходи фізичних осіб — у частині доходів (об'єкта оподаткування), отриманих у результаті господарської діяльності фізичної особи та оподаткованих відповідно до глави 1 розділу IV Податкового кодексу України.  Єдинник виконує передбачені Податковим кодексом України функції податкового агента в разі нарахування (виплати, надання) доходів, що обкладаються податком на доходи фізичних осіб, на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах;

3) ПДВ  за операціями постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім:

- платників єдиного податку за ставкою 3 % груп 3 і 4;

- сплати імпортного ПДВ (без обов'язкової реєстрації платником ПДВ);

4) земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, які не використовуються ними для здійснення господарської діяльності (не орендної плати);

5) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (торговий патент);

6) збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

Інші податки і збори (у тому числі екоподаток, спецводозбір, збір за спеціальне використання лісових ресурсів, плата за користування надрами, туристичний збір, збір за першу реєстрацію транспортного засобу тощо), не зазначені  в цьому переліку, сплачуватимуться на загальних підставах.

Що стосується сплати єдиного соціального внеску  (ЄСВ), то його, як і зараз, повинні будуть сплачувати всі єдинники, у тому числі й фізособи-єдинники як «за себе» (у розмірі не менше мінімального страхового внеску, тобто незалежно від результатів господарської діяльності), так і «за найманих працівників». Водночас звільнено від сплати ЄСВ «за себе»  фізосіб-єдинників, якщо вони:

- є пенсіонерами або інвалідами;

- отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу, — такі особи будуть платниками ЄСВ лише за власним бажанням.

З прийняттям Податкового кодексу України було реформовано систему справляння місцевих податків і зборів в Україні. Відповідно до Податкового кодексу України  до місцевих податків, зокрема, належить єдиний податок, який з 1 січня 2012 року, у зв'язку з прийнятими нововведеннями стосовно спрощеної системи оподаткування, 100% буде зараховуватись до міського бюджету і при цьому, даний податок не включається при розрахунку коштів, які щорічно вилучаються з міського бюджету до державного бюджету, тобто надходження від сплати єдиного податку 100% направляються на фінансування видатків бюджету розвитку, що дає можливість більш ефективно втілювати місцеві цільові програми в т.ч. щодо будівництва, розвитку міської інфраструктури.

Обрання спрощеної системи оподаткування суб’єктами господарювання – юридичними особами, які відповідають визначеним Податковим кодексом України критеріям для ІV групи платників єдиного податку, поряд із спрощенням ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, можливим зменшенням податкового навантаження, дає змогу суттєво зменшити ціни (тарифи) на товари, послуги та роботи, що виробляються, надаються та виконуються.

Враховуючи переваги спрощеної системи оподаткування для суб’єктів господарювання  як щодо спрощення ведення обліку, так і щодо спрощення сплати податків та враховуючи велику значущість для міського бюджету збільшення надходжень від сплати єдиного податку, закликаємо всіх суб’єктів господарювання фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які відповідно до вимог Податкового кодексу України можуть скористатися спрощеною системою оподаткування, зваживши усі особисті переваги такої системи, обрати спрощену систему оподаткування.

Адже, зареєструвавшись платником єдиного податку, ви залишите свої податки в нашому місті на користь громаді!