Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Ташлицькій ГАЕС розпочато монтаж статора генератора третього гідроагрегату

16.11.2011
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

9 листопада розпочато укрупнювальне збирання генератора-двигуна гідроагрегату №3 Ташлицької ГАЕС - у шахту генератора опущено перший з шести сегментів  статора. Вага конструкції 79,3 тонни. Монтажні роботи ведуть фахівці АТ "Спецгідроенергомонтаж". Вони мають значний досвід будівельно-монтажних і ремонтних робіт  як на вітчизняних, так і на зарубіжних гідроелектростанціях. Персонал СГЕМ виконував збирання генераторів і перших двох гідроагрегатів ТГАЕС, повністю ідентичних третьому.

У зв’язку з тим, що на обмотку та активне залізо "шісток" негативно впливають перепади температур, встановити їх на штатне місце прагнуть якнайшвидше. Далі монтажники приступлять до найвідповідальнішого етапу цих робіт - збирання сегментів у єдине кільце. До цього процесу та його результатів висуваються найжорсткіші вимоги.

Наступними важливими етапами на шляху до пуску 3-го агрегату ТГАЕС стануть укрупнювальне збирання ротора, дефектування та контрольне збирання насос-турбіни,  змонтованої в 2008 році на 95%. Щоб переконатися в працездатності обладнання після 5-річної перерви, монтажникам слід буде виконати його повну ревізію.

Згідно  з існуючим планом-графіком, 3-й гідроагрегат має стати до лав діючих до кінця 2012 року. Для реалізації намічених планів фінансування об'єкту наступного року має скласти 780 млн грн. Загальна орієнтовна вартість пускового комплексу у складі гідроагрегату №3 ТГАЕС складе 1 млрд 274 млн грн. Сьогоднішню його готовність фахівці управління капітального будівництва ВП ЮУАЕС оцінюють у 50%.