Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Стан атестації робочих місць на підприємствах м.Южноукраїнська

02.11.2011
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На виконання делегованих державою повноважень управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради здійснює контроль за охороною праці, забезпеченням соціального захисту працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, у тому числі зайнятих на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці, за якістю проведення атестації робочих місць щодо їх відповідності нормативно-правовим актам про охорону праці, за наданням працівникам відповідно до законодавства пільг та компенсацій за роботу в шкідливих умовах.

На сьогоднішній день у місті Южноукраїнську працює 41 підприємство де умови праці не відповідають санітарно – гігієнічним нормам. На цих підприємствах існує близько 4033 робочих місць з важкими та шкідливими умовами праці, на яких зайнято 4800 працюючих.

Станом на 01.09.11 року атестація проведена на 3424 робочих місцях, що складає 85% від загальної кількості.

У 2011 році ведеться робота по проведенню первинної та чергової атестації за умовами праці 491 робочого місця. Для проведення атестації 39 робочих місць на сьогоднішній день відсутні обсяги робіт.

З причини небажання керівників непроведена атестація за умовами праці 79 робочих місць.

Підприємствам, що розпочали первинну та чергову атестацію робочих місць ( ДП КМУ ВАТ ТЕМ, ПП „Ваш стиль”, ПП „Меридіан інвест”, КП „ТВКГ”, ВП „Тепличний комбінат”) надається методична допомога щодо порядку та послідовності її проведення, роз’яснення щодо встановлення на робочих місцях шкідливих і небезпечних виробничих факторів, обґрунтування віднесення робочого місця до відповідної категорії за шкідливими умовами праці, підтвердження права працівників на пільгове пенсійне забезпечення, додаткову відпустку, скорочений робочий день, інші пільги та компенсації залежно від умов праці, перевірка правильності застосування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

За підприємствами де відсутні обсяги робіт для проведення атестації робочих місць за умовами праці (ВАТ ДАЕМ, ТОВ „Хімзахист і теплоізоляція”, ПВКФ „Тектоніт”, МПП „Новатор”) ведеться постійний контроль, здійснюються повторні перевірки.

Проблемою залишається проведення атестації робочих місць на підприємствах ПП „САМ”, МПП „Регіна”, ТОВ „Юг-Спецгідроенергомонтаж”, закладах управління освіти. Основною причиною не проведення атестації робочих місць за умовами праці є небажання керівників підприємств платити за проведення досліджень шкідливих факторів виробничого середовища, які проводяться санітарними лабораторіями, атестованими органами Держстандарту та надання працівникам за результатами атестації пільг і компенсацій. Працівники цих підприємств позбавлені гарантованого законодавством права на пільги та компенсації: пільгове пенсійне забезпечення, щорічну додаткову відпустку, доплату до тарифної ставки, скорочену тривалість робочого тижня.

Керівникам зазначених підприємств неодноразово направлялись листи роз'яснення щодо відповідальності за не проведення атестації робочих місць за умовами праці. 

Для соціального захисту працівників, працюючих у важких та шкідливих умовах праці направлено листи до управління Держгірпромнагляду по Миколаївській області та до Територіальної державної інспекції праці у Миколаївської області щодо вжиття заходів реагування до керівників, які на сьогоднішній день не провели атестацію робочих місць за умовами праці.

З метою прискорення проведення атестації робочих місць за умовами праці управлінням праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради у жовтні 2011 року проведено семінар-навчання щодо порядку проведення атестації робочих місць, в якому прийняли участь представники 10-ти установ управління освіти та представник Южноукраїнського професійного машино-будівного ліцею.