Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

НА ЮУ АЕС СТАРТУВАЛА МІСІЯ ТЕХНІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ВАО АЕС

13.10.2011
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській атомній електростанції стартувала місія технічної підтримки Московського центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС). Вона присвячена темі "Оптимізація технічного обслуговування та ремонту устаткування й арматури. Ремонт за технічним станом". Експерти прибули на запрошення керівництва ЮУ АЕС. Адміністрація підприємства проводить багаторічну роботу в цій області. Прагнучи досягти кращих результатів, южноукраїнські фахівці звернулися по допомогу до експертів ВАО АЕС.

Як зазначив заступник головного інженера ЮУ АЕС з ремонту Анатолій Ілатовський, ремонт за технічним станом - поширена світова практика. На атомних станціях колишнього СРСР застосовувалася стратегія періодичного ремонту. Під час ППР чимало обладнання розкривають лише тому, що цього вимагають нормативні документи. При цьому найчастіше дефекти не виявляють. В той же час витрачаються матеріальні та людські ресурси. На ЮУ АЕС вже розроблено систему ремонту за технічним станом систем нормальної експлуатації. Вона впроваджується протягом декількох років. Цілий ряд устаткування ремонтують, виходячи з його технічного стану, для чого проводять відповідну діагностику. "Що стосується переходу на ремонт за технічним станом систем важливих для безпеки, то ця робота йде важко, оскільки вимагає узгодження з регулюючим органом", - зазначив Анатолій Ілатовський, - "потрібні аргументи і докази, щоб підтвердити ефективність підходу. Тому ми запросили експертів, щоб перейняти їх досвід в цій області".

Як підкреслив керівник команди місії Георгій Распопін, "усі АЕС йдуть в цьому питанні в одному напрямку, але у кожної свої можливості і свій досвід, у тому числі  напрацювання Южно-Української АЕС нам теж цікаві. Кінцева мета місії, яку переслідує керівництво станції, - переконатися, що його дії і вибрані підходи  правильні".

Це вже друга місія технічної підтримки Московського центру ВАО АЕС на Южно-Українській АЕС в 2011 році. З 1999  по 2010 рік відбулося 6 місій. У складі поточної місії на ЮУ АЕС - представники Московського, Паризького центрів ВАО АЕС, російського ОАО "Атоменергоремонт", Ростовської АЕС. Підсумком візиту стануть рекомендації експертів керівництву станції щодо поліпшення роботи в цій області. Як зазначили члени місії, вони не лише передають досвід, але і переймають позитивну практику Южно-Української АЕС.