Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Книжкова виставка в міській бібліотеці для дорослих

07.10.2011
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

 Книжкова виставка

 „Тої слави козацької повік не забудем...”

 14 жовтня в Україні відзначають День Українського козацтва.

Це дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло вирішальну роль у становленні нашої держави. Його історичне значення важко переоцінити. Народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією. Перекази про звитяжні вчинки предків передаються з покоління в покоління. Козак – значить „вільний чоловік”. Козаки обєднувалися в курені ( загони ), кожен курінь обирав собі отамана ( ватажка ). Козацьке побутове життя було дуже простим, жінки серед них не жили, чоловіки повністю обслуговували себе самі: готували їжу, лагодили одяг тощо. Козаки суворо дотримувалися дисципліни, успішно розвивали власну військову вправність, створили свій флот, що складався з легких і швидких човнів – „чайок”. До основних завдань козаків уходила боротьба з Туреччиною та кримськими татарами. Козаки дуже успішно справлялися зі своїми історично важливими завданнями, захищаючи не тільки Україну, але й, власне, Європу від войовничої Туреччини, рятували з полону християн, проданих у рабство.

Козацькі табори для захисту від нападників обносили січеними колодами. Розташувалися ці табори на острові Мала Хортиця, за Дніпровськими порогами. Так і виникла назва „Запорозька Січ”.

 

               Виставка - календар

                                    9 жовтня – День художника

Історія цього свята налічує близько 20 років. Враховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у мистецтві та на підтримку ініціативи Союзу художників України встановлено в Україні професійне свято – День художника., який відзначаємо щорічно в другу неділю жовтня. Цього дня відкриваються виставки, лунають офіційні й неофіційні привітання на честь митців, проводяться різноманітні заходи з нагоди свята. 

Україна завжди славилася своїми художніми талантами. Сьогодні митці продовжують і примножують цей особливий дар: з білого полотна, зі шматка  глини, чи  дерева  творять високе мистецтво. Справжньому таланту вдається зупинити мить, щоб незабаром перетворити її на вічність.