Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вимірювачі радіаційного фону повернулись на штатні місця

07.09.2011
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

Після завершення планової державної повірки вимірювачі радіаційного фону (ВРФ-02) 30-кілометрової зони Южно-Української АЕС встановлено на штатні місця. Метою щорічної повірки є визначення технічних характеристик обладнання, яке встановлене в 10-ти населених пунктах зони спостереження АЕС: місті-супутнику атомної станції Южноукраїнськ, райцентрах Арбузинка та Доманівка, а також селах Костянтинівка, Благодатне, Новокрасне, Полянка, Агрономія, Акмічетські Ставки та Семенівка. 

ВРФ-02 розроблено Московським науково-інженерним центром у 1990 році. Прилад складається з двох датчиків радіаційного контролю і табло, на яке надходить інформація про потужність дози в даній місцевості. Діапазон вимірювання становить від 1 до 1000 мкР/год. Парне застосування датчиків не випадкове. Дублювання забезпечує більш високу надійність приладу.

Обслуговують обладнання протягом року спеціалісти цеху радіаційної безпеки ЮУАЕС, а дозвіл на його експлуатацію видає Миколаївський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації. Його фахівці й виконують щорічну повірку ВРФ-02. Цього року вона тривала з 1 по 31 серпня. За висновками державних інспекторів, усі прилади визнано придатними для подальшого застосування впродовж наступних 12 місяців. Вимірювачі радіаційного фону, що слугують населенню вже понад 20 років, надійні в експлуатації, кажуть спеціалісти. За довгий час їхньої роботи дуже рідко траплялися поодинокі випадки виходу з ладу. Набагато більше хвилює атомників ставлення мешканців населених пунктів до обладнання. Так, нещодавно в селі Новоселівка було розбито інформаційне табло приладу. Відновленню воно вже не підлягає, тому було демонтоване. А поки вирішується питання щодо встановлення нового, сільська громада залишатиметься без даних про радіаційний стан у своїй місцевості.