Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Круглий стіл. На медицину гроші

28.07.2011
Відділ забезпечення депутатської діяльності, зв`язків з громадськістю та ЗМІ

Кілька днів тому в виконкомі южноукраїнської міської ради відбувся «круглий стіл» на тему «Шляхи підвищення ефективності надання медичних послуг в умовах обмеженого фінансування». У його роботі взяли участь южноукраїнський міський голова Андрій Стулін, керівники окремих структур виконкому міської ради, представники депутатського корпусу южноукраїнської міської ради, фахівці медико-санітарних установ Южноукраїнська  та сусіднього Вознесенська, а також представники страхових кампаній, які здійснюють свою діяльність на території нашого міста. У ході роботи «круглого столу» обговорювали питання пошуку шляхів залучення додаткових коштів в систему охорони здоров’я на місцевому рівні.

-          Слід чесно визнати, що в нинішній економічній ситуації без залучення додаткових коштів бюджетна система фінансування не здатна забезпечити повноцінну роботу системи медичного обслуговування населення в державних і комунальних закладах охорони здоров'я, - відкриваючи засідання «круглого столу» зазначив міський голова А.Стулін. –  Звідки взяти ці додаткові кошти? Скільки їх потрібно, для того, щоб звернувшись до медичного закладу, людина мала можливість отримати весь необхідний спектр якісних медичних послуг? Які механізми залучення додаткових коштів працюватимуть ефективно? Відповіді на ці питання необхідно шукати. Сподіваюсь, що під час нашої дискусії ми визначимось, хоча б в загальних рисах, як вирішити їх в умовах нашого міста.

Перед учасниками зустрічі виступила начальник державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №2» Ольга Стахорська, яка розповіла про основні проблеми медичного обслуговування в Южноукраїнську, а також про показники роботи очолюваного нею закладу.

За словами О.Стахорської, відстежується позитивна тенденція збереження загального рівня здоров’я мешканців міста, не знижаються в Южноукраїнську показники народжуваності (на відмін від загально обласних). Але, за її думкою, пов’язано це в першу чергу із тим, що місто енергетиків має переважно молоде населення. Рівень же якості надання медичних послуг є недостатнім, як, до речі, і практично в усіх інших містах регіону. Головна причина цього – брак коштів.

- Сьогодні держава надає кошти, яких вистачає фактично лише на оплату захищених статей витрат медичних закладів, тобто – заробітну платню медперсоналу, оплату комунальних послуг. На все інше йде мізерія, або взагалі нічого, - констатувала головний медик міста. – Практично не виділяються гроші на купівлю нового обладнання, необхідного для якісного проведення діагностичного обстеження та лікування хворих, дуже мало – на придбання медичних препаратів.

Ольга Василівна зазначила, що із своєї сторони медики намагаються залучити додаткове фінансування на потреби лікарняного закладу. Це й пошук благодійників, й власні благодійні внески. Але все те – невеличкі  разові акції, які не приносять достатньої кількості коштів, щоб кардинально вплинути на розвиток медичної галузі міста.

Відповідаючи на запитання міського голови А. Стуліна, скільки грошей потрібно сьогодні СМСЧ №2 для того, щоб провести кардинальні зміни, які передбачатимуть створення оптимальних умов для надання якісного медичного обслуговування населення міста, О.Стахорська визначилась:  приблизно вдвічі більше, ніж вони отримують  від держави  зараз.  

Але  розраховувати на таке суттєве збільшення фінансування навряд чи може сьогодні державний заклад медицини. Отже потрібно шукати шляхи залучення коштів. Учасники «круглого столу»  дійшли згоди, що одним з таких шляхів, може бути створення лікарняних кас, де акумулюватимуться надходження безпосередньо від пацієнтів медико-санітарної частини, ще одним – створення умов для надання додаткових платних медичних послуг. Можливо, вирішити існуючу проблему можна і, зорієнтувавши населення на використовування можливостей страхової медицини (цей досвід широко використовується в країнах Європи).

- Люди мусять розуміти, що безоплатна медицина сьогодні – це примара. Якщо вони хочуть отримувати повний спектр якісного медичного обслуговування, а не той мінімальний набір послуг, який гарантує державне фінансування, то за це доведеться платити. Хочемо ми цього, чи ні, – зазначив А.Стулін.-   Наше завдання – зорієнтувати населення, на те, яку систему накопичення коштів на збереження та підтримку власного здоров’я краще обрати. Крім того ми маємо також розробити окремий механізм залучення спонсорських грошей на розвиток медицини в нашому місті.

Перед учасниками «круглого столу» виступили  заступник головного лікар Вознесенської центральної лікарні Галина Демченко та завідуюча амбулаторією сімейної медицини м.Вознесенськ Тетяна Новосадова. Вони розповіли про досвід роботи їх лікарняного закладу, де по-перше вже створена та працює лікарняна каса, а по-друге винайдено оптимальну модель  використання бюджетних коштів, яка дає можливість економити суттєво державні гроші і використовувати зекономлене для розвитку медичного закладу.

Ірина Головченко.