Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Проблему із теплопостачанням вирішуватимуть за допомогою індивідуальних теплових пунктів

08.07.2011
Відділ забезпечення депутатської діяльності , звязків з громадськістю та ЗМІ

 Проблему забезпечення теплом та гарячою водою відчувають на собі не всі мешканці Южноукраїнська. Але для жителів принаймні десятьох багатоповерхівок третього та четвертого мікрорайонів вона дуже актуальна. Потужностей працюючих в місті тепло-розподільчих пунктів не вистачає для того, щоб батареї на верхніх поверхах цих будинків взимку гріли так, як те передбачено санітарними нормами, і з кранів відразу, коли це потрібно споживачам, бігла гаряча вода.  Вирішити це питання можна із застосуванням новітніх технологій, які вже давно успішно застосовуються в багатьох країнах Європи, а з недавніх пір взяті на озброєння і цілому ряді українських міст (зокрема – Києві, Черкасах, та інш.). Мова йде про встановлення в будинках індивідуальних теплових пунктів.

Тепло-розпдільчі пункти (або ТРП),  які  зараз повсемісно подають в будинки южноукраїнців тепло та гарячу воду, перетворють і розподіляють теплову енергію між кількома будинками і навіть цілими мікрорайонами, а індивідуальний тепловий пункт (ІТП) призначений для потреб однієї будівлі. ІТП  дозволяють не лише повноцінно забезпечувати теплом та гарячою водою будинок , а ще економити теплову енергію, регулювати кількість тепла, що подається в квартири.

У минулому році наше місто відвідали спеціалісти словацької фірми «Dekon» і запропонували місцевій владі свої послуги із переобладнання «проблемних» багатоповерхівок індивідуальними тепловими пунктами. Пропозиція була прийнята до розгляду, а цьогоріч вже здійснено перші кроки у реалізації цього проекту.

Наприкінці минулого місяця делегація представників виконкому Южноукраїнської міської ради та місцевого підприємства житлово-комунального господарства побувала в Словаччині, ознайомилась із виробничими потужностями підприємства «Dekon», подивились як застосовуються  на практиці виготовлені ним індивідуальні-теплові пункти. Було також укладено попередню усну домовленість про обладнання подібним ІТП одного з житлових будинків у нашому місті – шістнадцятиповерхівки по вул. Дружби народів 40.

- Зараз вирішується питання про виділення коштів на оснащення будинку №40 по Дружбі народів. На це потрібно приблизно 300 тисяч гривень. Якщо кошти будуть виділені, то роботи по встановленню першого ІТП розпочнуться вже в вересні, а із початком нового опалювального сезону,  мешканці шістнадцятиповерхівки вже відчують всі принади модернізації свого житла, - розповідає Ю.КУРИШКО.- Люди отримають можливість самостійно регулювати споживання енергії і платити тільки за реально використане тепло. Крім того вони не будуть зливати по кілька хвилин холодну воду, щоб отримати гарячу. На жаль, зараз вони змушені робити це досить часто. І ще - ІТП не допускає так званого «переотопленія», коли, наприклад, восени температура повітря піднімається, а параметри теплоносія, який виходить з котельні, не змінюються і мешканці змушені відкривати вікна, щоб випустити назовні оплачене ними тепло.

За словами першого заступника міського голови, в перспективі планується обладнати ІТП ще декілька будинків в 3-4 мікрорайонах. Якщо проект буде втілюватись в місті повномасштабно, то наші словацькі партнери гарантують залучення для цієї справи інвестицій одного з іноземних банків.

- Модернізація систем теплопостачання, про яке ми говоримо сьогодні, справа досить вигідна,- запевняє  Ю.Куришко. – По-перше значно зменшаться витрати на виробництво та транспортування тепла. Витрата електроенергії на перекачування теплоносія знижується на 20 - 40%. За рахунок автоматизації регулювання відпустки тепла конкретному абоненту (будівлі) економиться до 15% тепла на опалення.

Втрати тепла при транспорті гарячої води знижуються в два рази.

Значно скорочується аварійність мереж, особливо за рахунок виключення з тепломережі трубопроводів гарячого водопостачання. Так як автоматизовані теплові пункти працюють "на замку", значно скорочується потреба у кваліфікованому персоналі. 

 Термін окупності кожного ІТП - менше двох років. Крім того, за попередніми прорахунками, модернізація дозволить зупинити в подальшому зростання тарифів на теплопостачання.

Ірина Головченко.

 

 

  

 Члени южноукраїнської делегації Ю.Куришко та А.Заренок під час робочого візиту до Словаччини (зліва- направо), разом із ними – представник фірми «Dekon».

 Виробнича дільниця фірми «Dekon», де виробляють індивідуальні теплові пункти.

Зовнішній вид ІТП у зборі.