Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Порушення благоустрою коштуватиме дорого

06.07.2011
відділ забезпечення депутатської діяльності, звязків з громадськістю та ЗМІ

 

Думка, що мешканці розвинутих країн світу стали культурними самостійно і припинили смітити на вулицях, - хибна. Культурними їх зробили високі адміністративні штрафи за порушення благоустрою міста та суворе виховання з дитинства.

На жаль, кинуті поза смітник недопалок, обгортка від цукерки, наклеєне рекламне оголошення на стовпі, 

 розмальовані паркани давно стали буденною справою. 

Проте досі ніхто не відміняв Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку на території міста Южноукраїнська, затверджених рішенням сесії міської рад и від 27.08.2010 року №1359, і тим більше - Закону України “Про благоустрій населених пунктів”. І ці документи несуть аж ніяк не рекомендаційний, а обов’язковий до виконання характер, і міра відповідальності за їх невиконання  визначена чітко. У відповідності із діючим в Україні Адмністративним Кодексом, порушення  нормативно-правових актів органів місцевого самоврядуваня в сфері благоустрою виллється порушникам «в копійчину».

Зараз, щоб кардинально виправити на краще ситуацію із дотриманням норм законодавчих актів щодо благоустрою в Южноураїнську, міська влада напрацьовує стратегію боротьби із порушниками.  Про це розповідає перший заступник Южноукраїнського міського голови Юрій КУРИШКО.

Із кожним роком наше місто становиться все уютнішим: виділяются кошти на реконструкцію міських скверів та парків, працівники муніципального предприємства житлового господарства регулярно прибирають придомові территорії та центральні міські вулиці, засаджують клумби і газоны. Завдяки цьому Южноукраїнськ має охайний та привабливий вигляд і вигідно відрізняється від багатьох інших невеликих містечок України. Однак до досконалості місту енергетиків ще далеко.

 

Кому з нас не знайома картина: зранку, після «десанту» комунальників місто сяє чистотою, а до вечора то там, то тут бачиш  на тротуарах та газонах – недопалки, обгортки від всілякого фастфуду, порожні пляшки, «продукти життєдіяльності» домашніх улюбленців та таке інше? Не додають краси місту і хаотичні розсипи приватних оголошень, якими строкато розбавлені автобусні зупинки, стовпи вуличних ліхтарів та стіни окремих житлових будинків.  Окрема тема – несанкціоновані сміттєзвалища, які також час від часу з’являються  в межах міста.

Міська рада щороку робила певні спроби завадити такому становищу справ, але у більшості все обмежувалось лише попередженням порушників Правил благоустрою міста. Як видно з усього, міри ці є недостатніми. Тож висновок напрошується сам по собі: вихід цього становища один — більш жорсткий контроль і покарання. Тому віднедавна все частіше адміністративна комісія приймає рішення, за якими порушники змушені сплачувати штрафи.

Тільки за останні півроку на засіданнях адміністративної комісії, яку я очолюю, було розглянуто 113 протоколів про адміністративні правопорушення. Згідно із прийнятими комісією рішеннями, винесено 14 попереджень, а штрафи накладено на  93 особи. Порушники правил благоустрою сплатять до бюджету міста більше вісімнадцяти тисяч гривень (частина порушників вже сплатила штраф, інших змусить це зробити державна виконавча служба). Серед осіб, на яких було накладено штрафи,  зокрема ті, хто дозволяв собі вигулювати домашніх тварин не на спеціально відведених для цього в місті майданчиках, або засмічував прибудинкові території та вулиці, псував обладнання будинків та прибудинкових прогулянкових майданчиків, паркував авто в неустановлених для цього місцях (газонах, на під’їзді до сміттєвих контейнерів, тощо) та інші.

Хочу закцентувати увагу на тому, що головна мета прийняття більш жорстких мір покарання порушників єдина – привчити нарешті людей жити за встановленими територіальною громадою правилами, не засмічувати власне місто, підтримувати в ньому чистоту і порядок.

Можна припустити, що ті, до кого були прийняті міри адміністративного впливу, не були знайомі із Правилами благоустрою нашого міста? Я вважаю, що ні. Роз’яснювальна кампанія ведеться постійно. Правила благоустрою міста розміщені на офіційному сайті Южноукраїнської міської ради і кожен може при бажанні ознайомитись із ними. Крім того, роз’яснювальною роботою з приводу цього займаються працівники міської комунальної служби. Навіть, перед тим, як скласти адміністративний протокол  вони проводять попередньо бесіду із порушником. Якщо порозуміння досягається, то слідує лише попередження, а якщо ні – тоді вже ця справа надходить для розгляду до адміністративної комісії.

Ми намагаємось об’єктивно оцінювати ситуацію, в якій було скоєне адміністративне правопорушення. Винній особі дається шанс для виправлення, а якщо вже можливість ця ігнорується, тоді прибігаємо до покарання. І найбільш суворим воно є для тих, хто скоює порушення вже не вперше.

На закінчення хотілося б ще раз нагадати усім мешканцям Южноукраїнська про те , що місто  це  наш спільний дім і всі ми маємо турбуватись про нього. Дотримання Правил благоустрою – один з проявів цієї турботи.

Записала Ірина Головченко

 До відома

Згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення

 

Для прогулянок собаки – спеціальний майданчик

Ст.154, Порушення правил тримання собак і котів.

Тримання  собак  і  котів  у  місцях,  де    це    заборонено відповідними  правилами,  чи  понад  установлену  кількість,    чи незареєстрованих собак, або приведення  в  громадські  місця,  або вигулювання собак  без  повідків  і  намордників  (крім  собак,  у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку)  чи в невідведених для цього місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів  доходів  громадян і попередження або накладення  штрафу  на  посадових  осіб  -  від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, що спричинили заподіяння  шкоди  здоров'ю  людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від  трьох  до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з  конфіскацією тварин  і   на   посадових  осіб   -   від   чотирьох   до   семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Не зламай дерево!

Стаття 153, Знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об'єктів озеленення населених пунктів.

Знищення або пошкодження зелених  насаджень,  окремих  дерев,

чагарників, газонів, квітників  та  інших  об'єктів  озеленення  в населених пунктах,  невжиття  заходів  для  їх  охорони,  а  також самовільне перенесення в  інші  місця  під  час  забудови  окремих ділянок, зайнятих об'єктами озеленення, - тягнуть  за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти   неоподатковуваних   мінімумів  доходів  громадян  і  на посадових  осіб  або фізичних осіб - підприємців - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Авто - на стоянку, сміття – до урни!

 Стаття 152, Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів

Порушення   державних  стандартів,  норм  і  правил  у  сфері благоустрою   населених   пунктів,  правил  благоустрою  територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян  від  двадцяти до  вісімдесяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб,  громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від   п'ятдесяти   до   ста  неоподатковуваних  мінімумів  доходів

громадян.

Примітка. Згідно із Правилами благоустрою, забезпечення чистоти і порядку на території міста Южноукраїнська, забороняється:

-          залишати автотранспортні засоби на внутрішньоквартальних проїздах, , що заважає проїзду спеціальних машин (швидкої допомоги, пожежної, притиральної та аварійної техніки), паркування їх напроти сміттєкамер, зважання вивозу контейнерів із сміттям;

-          забруднювати місто недопалками сигарет та іншим сміттям;

-          розвішування афіш, плакатів, об’яв, реклами, здійснення написів н стінах будівель і малих архітектурних формах (кіосках, павільйонах та інших);

-          купання домашніх тварин у водоймищах, вигулювання їх у місцях масового відпочинку, на дитячих майданчиках.

Громадяни забов’язані відшкодовувати збитки, завдані порушенням нормативно-правових актів з питань благоустрою міста Южноукраїнська