Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Інформація про ВП ЮУ АЕС

18.07.2011
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській АЕС розпочато обстеження корпусу реактора енергоблоку №2 зсередини

Під час планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці Южно-Української АЕС, який стартував 23 червня, буде проведено низку заходів щодо ресурсного обстеження обладнання. Дані про надійність систем і механізмів потрібні для обґрунтування продовження експлуатації блоку в надпроектний термін.

    Головна робота - контроль корпусу реактора. Це єдиний з вузлів енергоблоку, що не підлягає заміні. Якість його металу - головна умова продовження життя блоку. Товщина стінок реактора - 20 сантиметрів. Матеріал - спеціальна сталь. Для обстеження корпусу зсередини використовують спеціальну ультразвукову установку - центральний мачтовий маніпулятор, який доставили з Рівненської АЕС. За його допомогою буде виконано контроль металу не лише поверхневий, але й по усій товщині. Процедура обстеження розпочалася 11 липня і триватиме 18 діб.   

Робота з дистанційною системою контролю реактора зсередини складна і відповідальна, її виконуватимуть власники устаткування - ліцензовані фахівці Рівненської АЕС. Контроль корпусу  реактора зовні фахівці ЮУ АЕС виконають самостійно. На станції є необхідне для цього устаткування.

Для ЮУ АЕС контроль корпусу реактора зсередини - робота не нова. У 2009 році таке обстеження було виконано на 1-му енергоблоці. Тоді южноукраїнці також зверталися по допомогу до рівненських колег.

  Інформація про ВП ЮУ АЕС

ЮУ АЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУ АЕС вироблено понад 440 млрд. кВт·год. електричної енергії.