Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

В крані знов нема води. Може випили?..

16.06.2011

Актуальна тема

В крані знов нема води. Може випили?..

Проблеми із водопостачанням останнім часом дошкуляють южноукраїнцям все частіше. Лише за минулі шість тижнів воду відключали аж тричі. Причому останнього разу, в цей вівторок, сталося це без будь якого попередження і в декого з городян, не кажучи  вже про інше, навіть в чайниках живильної вологи не залишилось ані краплини. Із чим пов’язане таке положення справ прес-службі мерії розповів перший заступник міського голови             Юрій КУРИШКО.

     -          Юрію Кириловичу, проблема із водою сьогодні існує в багатьох містах України, але  Южноукраїнськ донедавна вона оминала. То чому відтепер і у нас?

-          Ця проблема назрівала в Южноукраїнську вже не один рік, а сьогодні вона вийшла назовні. Вже більше тридцяти років тому (ще при забудові нашого міста) було споруджено міський напірний каналізаційний колектор. І за весь цей час він практично не бачив капітального ремонту. Зараз ця комунікація знаходиться в аварійному стані. На найбільш проблемних ділянках раз за разом виникають пориви. Тому й сидимо без води.

Остання досить масштабна аварія була на цьому тижні. Сталося це неочікувано. Декілька поривів колектору було виявлено на ділянці біля промбази служби комунального господарства. Комунальники змушені були в терміновому порядку ліквідовувати течу, тому місто відімкнули від водопостачання без попередження. Спрацювали вони на щастя досить оперативно і  вже через декілька годин вода в кранах знов з’явилася.

-          Можна припускати, що аварії будуть повторюватись?

-          Безперечно. Колектор відпрацював свій термін і потребує заміни. Не можу зрозуміти, чому ця проблема не піднімалась керівництвом міста у попередні роки, коли вже йшло до тієї ситуації, із якою ми зіткнулись сьогодні.

-          Чи буде вирішуватись це питання зараз? Адже, як зрозуміло із всього сказаного, ситуація надалі буде тільки погіршуватись.

-          Ми працюємо над цією проблемою. Кардинально вирішити її можна лише шляхом заміни колектору.

-          Яка ціна питання?

-          За розрахунками наших спеціалістів на заміну напірного колектора  місту потрібно приблизно три мільйони сімсот тисяч гривень. Ми маємо проект нової гілки колектору (від каналізаційно-насосної станції №3, через Набережну Енергетиків, територію міської лікарні, вулицю Паркову, повз стадіон). Згідно нього, стара зношена металева труба буде замінена на сучасну поліетиленову, яка практично не піддаватиметься під час експлуатації руйнівному впливу навколишнього середовища, а отже буде довговічною.

-          Гроші чималі. Вони не планувались у цьогорічних витратах бюджету території.

-          Міському бюджету взагалі не під силу такі витрати. Навіть в режимі жорсткої економії коштів ми назбираємо лише третину потрібних на реконструкцію колектору грошей. Їх буде вкладено в будівництво. Але іншу частину витрат повинні взяти на себе бюджети вищих рівнів – обласний, державний.

-          Чи передбачається виділення необхідних коштів з бюджетів вищих рівнів?

-          Принаймні на це логічно розраховувати.  Южноукраїнськ - місто-супутник атомної станції і підпадає під дію законів України, які гарантують преференції населенню, що проживає в зонах спостереження АЕС. Згідно із зазначеною законодавчою базою, кошти в державному бюджеті передбачаються щорічно і в Миколаївську область вони надходять.

Керівництво нашого міста вже неодноразово озвучувало на рівні області проблему, про яку ми говоримо сьогодні, обґрунтовувало необхідність термінового прийняття запобіжних заходів. Та поки підтримки ми не бачимо. В обласній державній адміністрації нам рекомендують шукати гроші самостійно, «урізати» інші статті витрат в утриманні комунального господарства (хоч навіть при такому розкладі грошей усе рівно не вистачить).  От і все …Ті кошти, які надходять в область від держави на зону спостереження АЕС,  розподіляються, а Южноукраїнськ вже другий рік поспіль чомусь випадає з поля зору обласних органів влади. Місту енергетиків не виділяють жодної копійки ані на реконструкцію напірного колектору, ані на ремонт комунальних доріг, ані на інше будівництво. Тож сама собою напрошується думка про політичне підґрунтя у відсутності порозуміння…

-          То які ваші подальші дії?

-          Наполягатимемо! Обґрунтовуватимемо ще й ще раз необхідність участі держави в вирішенні одного з найважливіших для нашого міста питань. Стукатимемося у двері державних можновладців. Звертатимемось до Кабінету Міністрів України. Сьогодні вже можна казати про те, що коли зволікати на проблему, то в недалекому майбутньому це може призвести до виникнення надзвичайної ситуації в місті. Чи зацікавлені у цьому в області,  в Києві? Я впевнений, що ні. Тому сподіваємось, що нас почують.

-          Тобто питання на сьогодні лишається відкритим. А чи приймаються зараз місцевою владою запобіжні дії, щоб місто взагалі не залишилось без водопостачання?

-          Так. Такі дії плануються. Розроблено проект реконструкції найбільш проблемної ділянки напірного колектору (вона проходить навпроти міської пожежної частини). Його впровадження не вирішить проблему докорінно, але забезпечить принаймні на певний час безаварійну роботу споруди. Вартість цього будівництва близько 200 тисяч гривень. Планується найближчим часом винести на розгляд сесії міської ради питання про виділення цих коштів.  

Записала Ірина ГОЛОВЧЕНКО.