Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Тютюнопаління – шкідлива звичка!

31.05.2011
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Паління, як залежність є звичкою, що наносить шкоду здоров`ю. З 12 -17 років підліток проходе підготовчий період до дорослого життя, незалежного від батьків. В цей час відбувається становлення унікального «Я». Для багатьох підлітків тютюнопаління  є засобом самоствердження, прагненням засвоїти «модні» манери, переконанням оточення у своїй незвичайності та сучасності. Серед інших мотивів – бажання усе в житті спробувати. Підлітки  не  замислюються над тим, чим можуть закінчитися ці  експерименти. Незалежно від будь – яких мотивів тютюнопаління приводить до формування залежності. Проходячи стадію «підліткового бунту» може відбутися потрапляння до тенет залежностей. Найчастіше курити починають ті, хто постійно перед очима має приклад батьків  чи матерів, які палять. Тому вступаючи в боротьбу з залежністю улюбленого дитятка, батькам доведеться починати з себе.

На жаль, є випадки, коли тютюнопаління настільки входить у побут сім`ї, що взагалі не постає питання палити чи не палити: проблема лише в тому, коли почати…

При збереженні сучасних тенденцій розвитку тютюнової епідемії, до 2030 року тютюн буде вбивати 10 мільйонів людей кожен рік.  Безпечних цигарок не буває. Ствердження тютюнових компаній про розробку з мінімальною дозою нікотину – стовідсотковий рекламний хід, оскільки на здоров`я людини впливає не стільки нікотин, а у більшій мірі канцерогени, токсичні речовини та продукти горіння, які містяться в тютюновому димі. При палінні здійснюється суха перегонка тютюну, в результаті чого створюється токсині речовини (полоній – 210). Вчені довели, що більша його частина залишається та накопичується в організмі, внаслідок чого, з`являються онкологічні захворювання. Людина, котра викурює в день 20 цигарок, одержує таку ж дозу радіації, як від 200 ренгенівських знімків. Більше двохсот токсичних речовин загрожують організму людини. Отруйні речовини розповсюджуються в організмі людини за 21 – 23 секунди. Нікотин – один із найнебезпечніших отрут рослинного походження. Людина миттєво загине, якщо дозу нікотину однієї курильної трубки ввести в організм внутрішньовенно.

Стовідсоткова відмова від паління знижує смертність на 35 % , а простий перехід із групи «активних» курців в групу «неактивних» курців не дає жодного шансу на зменшення ризику померти від інфаркту або раку легенів. Англійські лікарі підрахували: кожна цигарка скорочує життя на 5-6 хвилин (що в середньому складає 20 років життя). Датські вчені стверджують, що навіть ті, хто лише «бавиться» цигарками и викурює лише декілька цигарок у день, ризикують своїм здоров`ям нарівні із завзятими курцями.

Дуже шкідливо паління позначається і на зовнішньому вигляді людини. Навіть у молодому віці, при невеликому стажі паління проявляються характерні ознаки – пожовтіння зубів і нігтів, нездоровий колір шкіри, мережа розширених судин на обличчі.

Компоненти тютюнового диму руйнують вітаміни в організмі людини, послаблюють його імунну систему, внаслідок чого у курців часто спостерігаються прояви алергії, перебіг усіх захворювань триваліший , а лікуються вони важче, ніж ті, хто не палить.

Чи варто казати, як негативно впливає паління на майбутніх мам, на вагітних жінок та дітей, які знаходяться  в утробі  матері. Діти, матері яких палять під час вагітності, народжуються з меншою вагою та мають більше вроджених вад.

Сучасні дослідження свідчать про те, що складові тютюнового диму є речовинами, які викликають дуже стійку залежність. Паління швидко набирає характеру сталої звички, якої важко позбутися. Вже через 2-3 години після паління в людини з`являється бажання знову закурити. Виникає хвороблива пристрасть до тютюну, щось подібне до наркоманії. Це підтверджують статистичні дані: 85% курців хотіли би кинути палити, але вдається це лише 15%.

Важливо пам`ятати, що великої шкоди курці завдають не тільки собі, а й усім тим, хто їх оточує. Вдихаючи тютюновий дим у прокуреному приміщенні, «пасивний» курець зазнає такого ж впливу компонентів тютюну, з руйнівними наслідками для здоров`я.

Бути здоровим, самостійним, успішним, цікавим – кому цього не хочеться?!Але зрозуміло й інше: бути особистістю – це насамперед бути вільним, мати власну точку зору,бути незалежним від своїх звичок, а не підкорятися їм!!!