Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Подаруйте дитині мрію!!!

05.05.2011
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

    Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все більш актуальною і болючішою темою для нашого суспільства.  Особливо тепер, під час глобальної фінансової, енергетичної і соціально-політичної кризи. Особливо сумно, коли проблеми суспільства стосуються дітей, оскільки дитина не може впливати на свою долю, і повністю залежить від нас – дорослих. Очевидним фактом є те, що переважна більшість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховується в інтернатних закладах. Діти в них, як правило, дуже відрізняються від тих, які виховуються в сім’ях, тим, що вони недоотримують батьківського тепла, любові, ласки та доброти. В дорослому житті випускник інтернатного закладу частіше всього не розуміє, як власними силами здобувати свій добробут і більша частина їх постає на кримінальний шлях. Питання в тому, як ми можемо щось змінити, як вплинути на сумну долю таких дітей, та чи маємо право залишатися осторонь.

За великим рахунком, чужих дітей не буває. Адже, як відомо, вони – наше майбутнє. На жаль, обділені діти, відчуваючи свою неповноцінність і беззахисність, часто зневірюються у справедливості суспільства та сенсі подальшого життя. Тому ми, дорослі, зі свого боку маємо докласти максимум зусиль для того, щоб не допустити втрати віри, любові та надії у дітей, яким не пощастило з кровними батьками.

В Україні цілеспрямовано проводиться значна робота зі створення інституту прийомної сім’ї. Це надає можливість дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, рости та виховуватися в сім’ї, тобто рости в гармонії та теплі, відчувати себе потрібними, значущими, а значить впевненими та щасливими. Тільки з такої дитини може вирости розвинена, спроможна до дій особистість. Що ж таке прийомна сім'я?         

 Прийомна сім’я – це сім’я (або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі), що добровільно взяли на виховання та для спільного проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.  Прийомні діти не мають батьків та інших родичів, які б могли турбуватися про них. У таких випадках прийомна сім’я допомагає цим дітям здобути повноцінну родину, що так важливо для кожної дитини.  Прийомні діти мають право підтримувати контакти з кровними батьками та іншими родичами в тому разі, якщо таке спілкування не суперечить інтересам дитини і не заборонено рішенням суду.
Форми стосунків прийомних дітей із
кровними батьками та іншими родичами визначаються органами опіки та піклування за погодженням прийомних батьків.
             Сьогодні держава підтримує прийомні сім’ї не тільки матеріально, але й допомагає створити належний клімат сім'ї для виховання дитини. Спеціалісти здійснюють соціальне супроводження таких сімей, в ході якого допомагають правильно встановити перший контакт з дитиною, адаптуватися дитині до сім'ї, а сім'ї до дитини, знаходити шляхи вирішення конфліктів, психологічно підтримують.    На прийомних дітей щомісячно виділяється державна соціальна допомога, що становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Якщо на дитину виплачується пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога, то розмір соціальної допомоги визначається, як різниця між двома прожитковими мінімумами і загальними виплатами на дитину. Нарахування грошового забезпечення починається з моменту влаштування дитини в сім'ю.
             Звісно, виховувати дітей – діло не з легких, а особливо, дітей, яких образила доля, які набули свого не найкращого життєвого досвіду, натерпілися образ або навіть зневірилися у тому, що на світі є добрі і люблячі дорослі, тому, що їх зрадили рідні. Для того, що б повернути дитині віру в майбутнє, віру в дорослих, віру в себе потрібно чимало зусиль, терпіння, а насамперед любові, тепла та батьківської мудрості. І все ж таки, незважаючи на проблеми, пов’язані з вихованням прийомних дітей у сім’ях, ця благородна, гуманна справа знаходить певну підтримку в суспільстві. С кожним днем в Україні кількість прийомних сімей зростає, зростає кількість людей, що зважуються на рішучий і відповідальний крок – стати прийомними батьками. Є батьки, які стають мамами і татами не в момент народження малюка, а тоді, коли дарять любов, ласку та добро дитині, яка найбільше за всього потребує цього та мріє про сім'ю. Подаруйте дитині мрію!!!  Відкрийте свої серця і двері домівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування!!!

Якщо Ви вирішили здійснити такий крок, звертайтеся до управління молоді, спорту та культури за адресою:

б-р Цвіточний,9, тел..: 2-56-24. Часи роботи: Пн.-Чт - 8.00 -17.15, Пт –  8.00 – 16.00; перерва – 12.00 – 13.00, вихідний – Сб.-Нд.