Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ – ВИМУШЕНИЙ КРОК

28.04.2011
Адміністрація КП ЖЕО

        Одним з основних завдань Южноукраїнської міської ради в  особі комунального підприємства  «ЖЕО» є підтримання в належному стані житлових будинків та прибудинкових територій.          Якщо не йти нога в ногу із сьогоднішніми ринково-економічними реаліями, та залишити тариф на послуги КП ЖЕО на рівні дворічної давнини, то це призведе до:

1. Зупинення в багатьох будинках ліфтів, у зв`язку із потребою останніх в проведенні поточних ремонтів для подальшої безпечної для мешканців кожного з під’їздів експлуатації.

2. Поширення популяції гризунів та комах, що селяться у підвалах, горищах та сміттєкамерах будинків.

3. Під час сезонних дощів, і не тільки, у мешканців, в першу чергу верхніх поверхів будинків нашого міста, виникнуть проблеми із протіканням даху, - з огляду на відсутність проведення поточних ремонтів покрівлі.

4. Почнеться поступове накопичення побутового сміття та харчових відходів у сміттєпроводах  під’їздів, та в самих під’їздах, що призведе до антисанітарійних умов проживання.

5. Поступове та неприйнятне для нашого міста захламлювання та засмічення прибудинкових територій (дитячих/спортивних майданчиків). Знос та поломка дворових альтанок, лавок тощо.

6. Засмічення сміттям та продуктами життєдіяльності тварин (котів, гризунів тощо) підвальних/горищних приміщень, і, як наслідок, - поява неприємних запахів, що унеможливлює комфортне проживання не лише мешканців перших та останніх поверхів у будинках.

      Поява цих та інших проблем і незручностей буде безпосередньо пов’язана із відсутністю коштів на їх усунення. А відсутність коштів стане наслідком залишення тарифу на рівні 2009 року.

        Якість послуг, що надаються КП «ЖЕО» безпосередньо залежить від фінансово спроможного стану комунального підприємства. Два роки тому, рішенням виконкому Южноукраїнської міської ради № 159 від 27.05.2009р. було встановлено тарифи на послуги КП «ЖЕО» з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які діють і дотепер. Але із зростанням цін виникає необхідність підвищення тарифів на послуги, які надаються КП «ЖЕО», так як сьогоднішні тарифи не покривають видатки комунального підприємства.

        Постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009р. № 529  був затверджений  Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

       Працівниками  КП «ЖЕО» на даний час завершена кропітка робота з економічного обґрунтування розміру тарифів та проведені громадські слухання по кожному будинку окремо.

        Економічне обґрунтування розміру тарифів проводиться з врахуванням забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків та прибудинкових територій, оскільки  це викликано життєвою необхідністю.

        Виконуючи, покладені на КП «ЖЕО» обов’язки, його працівники щоденно у важких умовах підтримують належний санітарно-епідеміологічний  стан в будинках та прибудинкових територіях. Регулярно вивозяться тверді побутові відходи та інше сміття, проводиться прибирання сходових клітин, щоранку комплексними працівниками, за будь якої погоди  проводиться  прибирання прибудинкової території.

     В складних економічних умовах підприємство вимушене було провести скорочення чисельності  та не проводити заходи  матеріального заохочення працівникам, у яких збільшилось навантаження в зв’язку із покладенням на них обов’язків скорочених  працівників.     

      Враховуючи зростання цін на запчастини до автотранспорту та обладнання ліфтів, будівельні, паливно-мастильні матеріали та ремонтні роботи,  для утримання житлового фонду в належному стані потрібні  чималі кошти.

       Так, для прикладу, наведемо Вам для порівняння ціни травня 2009 р. та ціни квітня 2011 р. на деякі групи матеріалів, що використовує КП ЖЕО для надання послуг:

Найменування

Ціна з ПДВ на 27.05.2010

Ціна з ПДВ на 01.04.2011

Дизпаливо

7,00

9,01

Бензин А-76

6,77 – 7,00

9,26

Віники

15,84

20,00

Рукавиці робочі

8,50

18,00

Рукавиці резинові

5,50

6,00-7,20

Акваезол (покрів.матеріал)

20,60

 25,68

Ізолента

40,08

48,00-52,50

Автоматичний вимикач

21,96

30,00

Масло моторне

9,60

 19,20

Електроди

18,78

32,40

Газ скрапл.

2,84

5,64

Пісок

42,54

54,46

Провод. АПВ-4

1,50

2,16

Купе-кабіни ліфтів

8520,00

10320,00

Відсів

40,86

47,74

        Нормальне функціонування комунального підприємства  «ЖЕО» повністю  залежить від надходжень  коштів по сплаті за надані  споживачам  послуги. У випадку якщо ж тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не підвищувати, то цілком можливий варіант  із припиненням існування КП ЖЕО, з огляду на його збитковість. А в такому разі мешканці житлових будинків будуть вимушені самостійно стежити за належним санітарно-гігієнічним, протипожежним, технічним станом будинків та прибудинкових територій шляхом створення об`єднань співвласників багатоквартирного будинку. Як наслідок, від імені свого ОСББ мешканці будуть самостійно провадити свою діяльність з утримання будинку та прибудинкової території, укладати договори із підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, вирішувати фінансові питання, питання з оплати укладених договорів, з оплати праці найманих працівників тощо.

      Шановні мешканці міста Южноукраїнська, просимо Вас з  порозумінням поставитися до підвищення тарифів, так як чистота наших з Вами дворів, під’їздів будинків, надійність їх конструкцій, ваша комфортність та затишок у Ваших домівках  напряму залежать від економічно обґрунтованого тарифу на послуги, що надає  КП «ЖЕО» .

 

Більше інформації щодо тарифної політики читайте в розділі "Житлово-комунальне господарство" ("ТАРИФИ").