Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС стартувала місія технічної підтримки ВАО АЕС

02.02.2011
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

31 січня на ЮУ АЕС розпочала роботу місія технічної підтримки Московського центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС ( МЦ ВАО АЕС) на тему "Навчання методам аналізу корінних причин". Міжнародні експерти прибули на запрошення керівництва Южно-Української атомної станції.

Місію організовано за результатами партнерської перевірки ВАО АЕС, яка пройшла на атомній станції у квітні 2010 року. Разом з сильними сторонами та позитивними практиками в діяльності підприємства члени команди партнерської перевірки назвали області для покращення - напрямки, у яких ЮУ АЕС має можливість поліпшити свою роботу. Серед них - розслідування подій на атомній станції.

Дотримуючись рекомендацій міжнародних фахівців, керівництво ЮУ АЕС звернулося до Московського центру Всесвітньої асоціації операторів атомних станцій з проханням організувати на своєму майданчику місію технічної підтримки, присвячену даній темі. У основу представленої навчальної програми покладено передовий досвід російських атомних станцій. За словами керівника місії Андрія Носова, до складу очолюваної ним команди ввійшли кращі фахівці у вказаній царині - представники Всеросійського Науково-дослідного інституту експлуатації атомних станцій,  Нововоронежського навчально-тренувального центру "Атомтехенерго",  Обнінського науково-дослідного центру "Прогноз". Вони знайомлять українських атомників з методологією розслідування причин порушень у роботі АЕС, процесом такого розслідування, вимогами до контролю якості його проведення, організацією навчання фахівців, що беруть участь у ході розслідування, а також з аналізом причин неправильних дій персоналу.

Вимоги до безпеки атомних станцій у світі дуже високі. Сьогодні враховуються і розслідуються всі події та відхилення в роботі АЕС, у тому числі незначні події та пошкодження, а також події, що майже сталися. Виявлення їх безпосередніх, корінних причин і сприяючих чинників з подальшою розробкою та впровадженням коригуючих і застережних заходів дозволяють запобігти серйознішим подіям. Така скрупульозна систематична робота сприяє підвищенню безпеки та надійності АЕС, підтвердженню прихильності атомників принципам культури безпеки.

Навчанню фахівців роботі з даного напрямку на ЮУ АЕС приділяється дуже серйозна увага. У чотириденному навчальному семінарі, що проходить у рамках місії ВАО АЕС, беруть участь близько 70 фахівців, керівників вищої та середньої ланки управління. За результатами навчання всі учасники семінару отримають відповідні сертифікати.

 

Додатково

Всесвітню Асоціацію операторів АЕС засновано в травні 1989 р. організаціями, що експлуатують атомні станції. Членство в ній дозволяє, враховуючи у своїй практиці досвід інших АЕС, досягти високих результатів і підвищити надійність експлуатації енергоблоків. За типами реакторів члени Асоціації входять до чотирьох регіональних центрів. Московський центр об'єднує 24 атомні станції, на яких встановлені реактори російської конструкції.

Місії технічної підтримки допомагають членам ВАО АЕС знайти шляхи ефективного поліпшення певного процесу перевіреним на практиці способом. Проведення місій технічної підтримки сприяє зміцненню зв'язків між членами ВАО АЕС, спрямованих на надання практичної цільової взаємодопомоги та підтримки.

 

Інформація про ВП ЮУ АЕС

ЮУ АЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУ АЕС вироблено понад 430 млрд. кВт·год. електричної енергії.

 

Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ.