Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Продаж та застосування побутових піротехнічних виробів під пильним наглядом!

27.12.2010
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

В місті напередодні та під час новорічних свят масового поширення набуває використання населенням, у тому числі підлітками, побутових піротехнічних виробів. Ці товари містять вибухові речовини і становлять особливу небезпеку для життя і здоров’я громадян.
Обіг зазначених товарів регламентується Тимчасовими правилами обігу в Україні побутових піротехнічних виробів, які затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від.23.12.2003 №1649.
Вимоги зазначених Правил обов’язкові для виконання всіма суб’єктами господарювання на території України незалежно від форм власності, діяльність яких пов’язана з розробленням, виробництвом, транспортуванням, зберіганням, продажем та утилізацією побутових піротехнічних виробів, а також споживачами (покупцями) при зберіганні та застосуванні побутових піротехнічних виробів.
Продаж побутових піротехнічних виробів необхідно здійснювати через спеціалізовані підприємства торгівлі та спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом непродовольчих товарів, приміщення яких обладнані згідно з вимогами охорони праці, пожежної безпеки та відповідають технічним, санітарно-гігієнічним, технологічним нормам і правилам.
Реалізацію побутових піротехнічних виробів споживачам мають право здійснювати суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з обігом побутових піротехнічних виробів, за наявності наступних документів:
- свідоцтво про реєстрацію;
- статут (для юридичних осіб);
- дозвіл на початок роботи, виданий органами державного пожежного нагляду та Держнаглядохоронпраці;
- копії свідоцтв (довідок) про проходження спеціальної підготовки та допуску до роботи з піротехнічними виробами працівників, які мають такі допуски.
Відповідно до п.39 ст.9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» діяльність, пов’язана з виробництвом, торгівлею піротехнічними засобами підлягає ліцензуванню.
Працівники суб’єкта господарювання, які здійснюють продаж побутових піротехнічних виробів, повинні знати інструкції із застосування (експлуатації) та вимоги безпеки при зберіганні наявних у продажу виробів, проходити спеціальне навчання, перевірку знань та інструктажі з питань пожежної безпеки, охорони праці та специфічних питань з реалізації, зберігання та поводження з побутовими піротехнічними виробами.
Суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж побутових піротехнічних виробів, зобов’язані не порушувати прав споживачів, визначених Законом України «Про захист прав споживачів», керуватися у своїй діяльності Порядком зайняття торговельною діяльністю і Правилами торговельного обслуговування населення, Правилами продажу непродовольчих товарів, іншими нормативно-правовими актами, які регламентують торговельну діяльність.
Продаж побутових піротехнічних виробів на ринках забороняється.

Відповідно до Тимчасових правил обігу в Україні побутових піротехнічних виробів, споживачі повинні застосовувати піротехнічні побутові вироби відповідно до інструкції, розміщеній на виробі або на споживчому пакуванні виробу.
Вільному продажу населенню підлягають піротехнічні вироби тільки І, ІІ та ІІІ класу, користування якими не вимагає спеціальних знань і навичок, а використання їх з дотриманням вимог інструкції із застосування забезпечує за межами небезпечних зон безпеку здоров’я та життя людей, не призводить до пошкодження майна.
При проведенні масових заходів забороняється застосування споживачем побутових піротехнічних виробів, що можуть створити небезпеку травмування людей осколками, горючими елементами та частинами побутових піротехнічних виробів, що рухаються.
Забороняється:
- кидати побутові піротехнічні вироби, ударяти по них будь-якими предметами, тягти за фітіль;
- переносити побутові піротехнічні вироби в кишенях, під одягом, зберігати без пакування;
- залишати побутові піротехнічні вироби без догляду;
- будь-яка переробка побутових піротехнічних виробів та їх розбирання;
- використання побутових піротехнічних виробів другого і третього класу небезпеки особами молодше за18 років;
- використовувати побутові піротехнічні вироби, які створюють ефекти на висоті та/або шумові ефекти, ближче 100 м від лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, та інших громадських споруд і житлових будинків;
- кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів домів та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;
- використання побутових піротехнічних виробів, особами, які знаходяться в нетверезому стані.

Контроль за діяльністю, пов’язаною з обігом побутових піротехнічних виробів, проводять відповідні служби МВС України, МНС України та інших центральних органів виконавчої влади у межах своєї компетенції.
Відповідно до ст. 1956 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів – тягне за собою накладення штрафу від тридцяти п’яти (595 грн.) до шістдесяти (1020 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів.
Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з вищезазначених порушень, - тягнуть за собою накладення штрафу від шістдесяти (1020 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів.

Шановні мешканці, звертаємо Вашу увагу на безпечність проведення Новорічних та Різдвяних свят. Просимо бути не байдужими у разі виявлення фактів продажу та використання побутових піротехнічних виробів та повідомляти про ці факти виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради за телефонами: 5-62-00, 5-50-10; 5-50-11 для подальшого інформування Южноукраїнського МВ УМВС України в Миколаївській області, або Южноукраїнський МВ УМВС України в Миколаївській області за телефоном 2-54-00.
Якщо Ви хвилюєтеся за своїх та чужих дітей, не будьте байдужими!