Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Проводимо реконструкцію квартир в місті згідно з чинним законодавством

27.12.2010
Управління розвитку інфраструктури Южноукраїнської міської ради

З метою встановлення на території міста єдиного функціонального механізму надання дозволу на перепланування або переобладнання приміщень в житлових будинках, а також закріплення основних принципів вирішення питань, пов’язаних з самовільним переплануванням та/ або переобладнанням приміщень в житлових будинках, для забезпечення конституційних прав громадян на володіння, користування та розпорядження своєю власністю, відповідно до ст. ст. 30,100, 152 Житлового Кодексу України , Законів України «Про приватизацію державного житлового фонду», “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку“, Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 № 572 та керуючись ст.ст.25,59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" Южноукраїнською міської радою було прийнято рішення від 29.12.2009 № 1188 “Про затвердження Порядку надання дозволу на перепланування та/або переобладнання приміщень в житлових будинках і оформлення правовстановлюючих документів на такі приміщення, а також оформлення правовстановлюючих документів на приміщення, в яких перепланування та /або переобладнання проведено самовільно”.
Цей Порядок визначає процедуру надання дозволу на перепланування та/або переобладнання квартир та інших приміщень в житлових будинках, поширюється на весь житловий фонд, що знаходяться на території міста Южноукраїнська, незалежно від форм власності та балансової приналежності.
Тому, шановні мешканці, виходячи з вищевикладеного
нагадуємо що забороняється під час перепланування приміщень у багатоквартирних житлових будинках:
- об'єднувати балкони з помешканнями квартир шляхом розбирання зовнішніх стін (крім підвіконної частини);
- об'єднувати квартири по вертикалі з повним або частковим розбиранням міжповерхових перекриттів;
- збільшувати площу приміщень санітарних вузлів і ванних кімнат за рахунок жилих приміщень квартири;
- влаштовувати прорізи в несучих стінах;
- улаштовувати прибудови до житлових приміщень перших поверхів багатоквартирних житлових будинків для веранд та господарських приміщень.
Перепланування та/або переобладнання приміщень у житлових будинках з приєднанням допоміжних приміщень житлового будинку або їх частини з метою поліпшення житлових умов без обмеження інтересів інших громадян, власниками приміщень (наймачами, орендарями) може проводитися лише за умови отримання згоди власника (балансоутримувача) житлового будинку та згоди власників приватизованих квартир і наймачів неприватизованих квартир під'їзду .
Перепланування та/або переобладнання приміщень у житлових будинках з приєднанням технічних приміщень житлового будинку не допускається.
Дозвіл на добудову лоджій, житлових кімнат та інших приміщень до багатоквартирних житлових будинків надається лише при умові комплексної реконструкції всього будинку.
Перепланування та/або переобладнання приміщень дозволяється проводити лише після отримання рішення про надання відповідного дозволу виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради. Проведення перепланування та/або переобладнання приміщень без дозволу виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради вважається самовільним. Фізичні чи юридичні особи, що здійснили самовільне перепланування приміщень, несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством.
Спори з питань перепланування, переобладнання квартир, приміщень вирішуються в судовому порядку відповідно до чинного законодавства.
  Для отримання консультації, щодо порядку проведення реконструкцій квартир у м. Южноукраїнську Ви можете звернутися до головного спеціаліста відділу архітектури, містобудування та земельних відносин управління розвитку інфраструктури Южноукраїнської міської ради О.Р. Якуби, тел. 2-11-24.