Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ОФОРМЛЕННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН З ПРАЦІВНИКАМИ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО РОБОТОДАВЦЯ

18.10.2010
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Одним із пріоритетних напрямків державної політики зайнятості є легалізація «тіньової» зайнятості населення, недопущення виплати заробітної плати в «конвертах», обов’язковість роботодавців здійснювати відрахування до бюджету та соціальних фондів. Відповідно до Закону України “Про зайнятість населення” державна політика зайнятості спрямована на реалізацію конституційного права громадян на працю.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010р. N 359-р затверджено план заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

Що робиться органами виконавчої влади, щоб вивести із “тіні” трудові відносини та не допустити нелегальної зайнятість?
З метою недопущення використання робочої сили без належного оформлення трудових відносин роботодавцями в місті, на підставі Положення затвердженого рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 10.10.2007р № 494, діє міська комісія з питань легалізації зайнятості населення.
Територіальні обстеження щодо забезпечення дотримання вимог чинного трудового законодавства проходять за участю територіального державного інспектора праці Миколаївської області.
У разі, якщо роботодавці ухиляються від усунення встановлених порушень та не виконують рекомендації комісії матеріали передаються до прокуратури міста. З початку 2010 року матеріали направлені по 2 підприємцях.
Більшість роботодавців у місті Южноукраїнськ працюють у законодавчому полі, усвідомлюючи важливість дотримання вимог чинного законодавства, але є й такі, хто намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляється від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують заробітну плату в «конвертах».
Проведення територіальних обстежень робочими групами комісії з питань легалізації зайнятості населення з метою виявлення випадків ухилення від оформлення трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником не повинно викликати обурення, як з боку роботодавців, так і працівників, з якими не оформлений трудовий договір. Адже якщо працівник не уклав трудового договору, а лише усно домовився з роботодавцем про роботу, то в разі порушення його прав на оплату праці та інші трудові гарантії в разі звернення до виконавчих органів влади або в прокуратуру міста важко буде довести свої права навіть у судовому порядку.
Проте на сьогоднішній день не поодинокі випадки, коли самі наймані працівники не наполягають на укладенні трудових договорів та при рейдових обстежень відмовляються надавати письмові пояснення щодо використання їх праці без оформлення трудових відносин, що значно ускладнює роботу комісії з питань легалізації зайнятості та унеможливлює захист громадян у сфері соціально-трудових відносин.
Без свідомості самих громадян, які повинні вимагати від роботодавця узаконення своїх прав на працю шляхом обов’язкового укладання з ним трудового договору, питання легалізація «тіньової» зайнятості населення та отримання заробітної плати в «конвертах»в повному обсязі не може бути вирішено.


Яку відповідальність несе роботодавець, який використовує працю громадян без належного оформлення трудових відносин?
Не оформлення належним чином трудових відносин з найманими працівниками є порушенням законодавства про працю та передбачає адміністративну відповідальність.
Відповідно до п.1. ст.41 Кодексу про адміністративні порушення, недотримання вимог законодавства про працю тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та суб'єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб.
В особливо серйозних випадках порушення законодавства про працю, у тому числі пов’язаних з використанням праці найманих працівників без оформлення належним чином трудових відносин, стосовно такого роботодавця органом прокуратури порушується кримінальна справа за ст. 172 Кримінального кодексу України.
Звертаємо увагу, як роботодавців так і працівників, що в місті є непоодинокі випадки притягнення Южноукраїнським міським судом винних у порушенні законодавства про працю громадян до адміністративної та кримінальної відповідальності.