Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

У Олександрівському водосховищі вперше акумульовано додатковий запас води для використання в маловодий період

14.04.2010
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

Олександрівське водосховище гідрокаскаду Южно-Українського енергетичного комплексу заповнене до відмітки 16 метрів. В період весняного паводку у водоймищі акумульовано додатковий об'єм води - 10 млн. кубометрів.  Його передбачається використати для потреб народного господарства Миколаївської області. Зокрема, планується, що він буде спрацьований у період літньої межені для забезпечення необхідної витрати води в нижній течії Південного Бугу та недопущення загострення водогосподарської обстановки в прилеглих населених пунктах. Розпоряджатися додатково акумульованим запасом води буде Миколаївське регіональне управління водних ресурсів.

Процес планового наповнення водосховища тривав з 26 березня по 10 квітня. Підняття рівня відповідало приблизно 10 см на добу. Площа затопленої прибережної території склала 117 гектарів. Заповнення виконувалося на підставі Дозволу Миколаївського управління водних ресурсів, Акту робочої комісії про прийняття в експлуатацію ложа Олександрівського водосховища, графіка його наповнення, Дозволів на спецводокористування Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЭС, а також Тимчасових правил експлуатації Олександрівського водосховища на відмітці 16 м.

Дозвіл на землевідведення ВП ЮУ АЕС отриманий до відмітки 16,9 м. Вище проходить межа національного природного парку «Бузький Гард». Таким чином, заповнивши водоймище до 16 метрів, гідроенергетики діють у рамках ухвалених документів і не вторгаються в межі парку.

            Починаючи з 2006 року, Олександрівське водосховище експлуатувалося на нормальному підпірному рівні 14,7 метра. Він достатній для роботи діючих першого та другого гідроагрегатів, а також третього, що будується. При втіленні в життя проекту гідрокаскаду в повному обсязі (6 агрегатів), рівень водоймища має скласти 16,9 метра.

При цьому розроблений у 80-і роки проект гідрокомплексу передбачає максимальну рівневу відмітку водосховища 20,7 метра. На створенні такого додаткового запасу наполягає Держводгосп України. На думку спеціалістів, його має вистачити для сезонного регулювання стоку річки, зрошення сільськогосподарських угідь та комунально-побутових потреб регіону впродовж усього року.