Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Хід виконання Програми зайнятості населення м. Южноукраїнськ на 2008-2009 роки

26.05.2009

Одним із важливих соціально-економічних показників якості життя населення є його зайнятість. На сьогодні у місті діє Програма зайнятості населення міста Южноукраїнська на 2008-2009 роки (далі - Програма зайнятості).
У 2009 році Програмою зайнятості заплановано створити 1410 нових робочих місця. В рамках реалізації Програми за чотири місяці 2009 року за рахунок різних джерел фінансування у всіх сферах економічної діяльності створено 404 нових робочих місця, що складає 28,7% від передбачених програмою зайнятості показників на 2009 рік.
В галузях економіки на підприємствах, установах, організаціях, включаючи малі підприємства, створено 193 робочих місця, індивідуальними підприємцями та само зайнятими – 211 робочих місць. На сьогоднішній день спостерігається суттєве зменшення працевлаштування. На підприємствах міста у 2007 р. створено 140 робочих місць, у 2008р.-124 робочих місця, протягом січня-квітня 2009р.-193 робочих місця. Але слід зазначити, що із 193 робочих місць, 187 створені шляхом переведення працівників із структурного підрозділу підприємства ВАТ “Атомсервіс” на новостворене підприємство ПП Южноукраїнський комбінат харчування, у зв’язку з реструкторізацією підприємства, тому реальна кількість новостворених робочих місць на підприємствах міста складає лише 6 одиниць.
Аналіз створених робочих місць шляхом укладання трудових договорів підприємцями з найманими працівниками свідчить про зменшення потреби у робочій силі на ринку праці протягом останніх років, так у 2007р. було укладено 576 трудових договорів, у 2008р.-491 трудовий договір, станом на 01.05.2009р.-116 трудових договорів.
 В умовах зростання вимог до якості робочої сили 44 безробітних у 2009 році пройшли професійне навчання відповідно до заявок роботодавців. 
За інформацією міського центру зайнятості кошти на одноразову виплату допомоги по безробіттю для зайнятості підприємницькою діяльністю та надання дотацій роботодавцям - не передбачені, що також суттєво вплине на зменшення прогнозних обсягів працевлаштування. 
Одним із важливих заходів регулювання зайнятості населення є організація громадських робіт, які забезпечують тимчасове працевлаштування. З початку 2009 року до участі в оплачуваних громадських роботах залучено 91 безробітний. На 2009 рік на оплату праці підлітків в період літніх канікул по Програмі «Молодь Южноукраїнська» передбачено 17,0 тис. грн..
У міському центр зайнятості за участі управління праці та соціального захисту населення створено банк даних для працевлаштування інвалідів, які бажають працювати, та проводиться робота з вирішення питань працевлаштування ,навчання та професійної орієнтації осіб з обмеженою працездатністю.
З метою сприяння зайнятості та надання додаткових гарантій щодо працевлаштування громадян, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці на 2009 рік рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 10.12.2008р. № 615 «Про бронювання робочих місць для соціально незахищеної категорії громадян на 2009 рік», на 3 підприємствах міста було заброньовано 3 робочих місця для вказаної категорії
На виконання Програми зайнятості та з метою недопущення використання робочої сили без належного оформлення трудових відносин роботодавцями, в місті діє міська комісія з питань легалізації зайнятості населення. 
За січень-квітень 2009 року робочою групою комісії з питань легалізації зайнятості населення здійснено 15 територіальних обстежень, під час яких перевірено 88 суб’єктів господарської діяльності щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками. В ході перевірок виявлено 31 особа без оформлення трудових відносин. З початку 2009 року усунено 26 порушень. 
Матеріали по чотирьох підприємцях, які не усунули порушення в частині працевлаштування найманих працівників, направлено до прокуратури міста.
В даний час ситуація на ринку праці, погіршується. Відбуваються зміни в організації праці на підприємствах м. Южноукраїнськ внаслідок яких спостерігається значне зменшення потреби роботодавців у робочій силі. Як наслідок, прогнозується збільшення чисельності незайнятих безробітних на кінець 2009 року. Ринок праці на сьогоднішній день потребує постійного моніторингу та вжиття запобіжних заходів з метою забезпечення стабільної й прогнозованої ситуації на ньому та запобігання виникненню масового безробіття під час структурних змін. Управління праці та соціального захисту населення проводить моніторинг підприємств, які планують звільнення працівників у зв’язку зі скороченням штату та контролює дотримання чинного законодавства в частині вивільнення працівників, зміни режиму роботи та введення процедури простою.