Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про затвердження заходів з модернізації об’єктів, обладнання, зовнішніх мереж тепло-, водопостачання та водовідведення комунального підприємства «Теплопостачання та водо- каналізаційне господарство» на 2020-2025 роки

19.02.2020

ПРОЄКТ

У К Р А Ї Н А
ЮЖНОУКРАЇНСЬКА МІСЬКА РАДА
МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ

від « ______»   ___________ 2020 №  _________  

_________сесії __________скликання                 

 

Про затвердження заходів з модернізації об’єктів, обладнання, зовнішніх мереж тепло-,
водопостачання та водовідведення комунального підприємства «Теплопостачання та водо-
каналізаційне господарство» на 2020-2025 роки

 

На сьогоднішній день для органів місцевого самоврядування залишається болючим питання, як захистити мешканців міста Южноукраїнська від постійного зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, адже з кожним підвищенням цін на ці послуги, відповідно зростає собівартість продуктів харчування, товарів першої необхідності, а ріст заробітної плати не наздоганяє росту цін. Рівень життя та платоспроможності населення міста зменшується.

   При цьому, успадкованими є проблеми, які пов’язані з непроектними мережами та об’єктами сфери комунальних послуг теплового постачання, підігріву води для системи гарячого водопостачання, питного водопроводу та водовідведення, а саме:

- трубопроводи поверхневого прокладання, що мають зафіксовані втрати теплової енергії, які мають  понад нормований рівень;

- застаріла, понад витратна технологія приготування гарячої води (використання трубчатих теплообмінних апаратів); 

- індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (далі - ІТНВПВ), які мають максимальний рівень;

- наявність застарілого енергоємного обладнання, що призводить до значних обсягів використання електроенергії;

- тарифні втрати послуги водовідведення отримані за браком належного обліку споживання води, що вимушено погіршив економічні показники роботи комунального підприємства, які враховуються в розрахунках собівартості (тарифів) цієї послуги і які потрібно усунути в спосіб застосування додаткових засобів компенсаційного характеру (холодне та гаряче водопостачання 6,1 млн.грн.; стоки 3,1  млн.грн.; теплова енергія 7,1 млн. грн.).

Потенційно очікуваними є проблеми, які пов’язані з застосуванням рішень недбалого характеру керівниками різного рівня і суб’єктивності, які не мають бути перекладеними на тариф споживання, як такими, що не є економічно обґрунтованими, а саме:

Індивідуальні технологічні нормативи використання питної води (далі - ІТН ВПВ), що не мають свого розрахунку по втратам осіб різної суб’єктності, які можуть бути покладені на споживача, не пов’язаного з втратами іншого суб’єкту споживання цієї послуги за межами юрисдикції місця їх проживання.

Високі витрати в собівартості комунальних послуг, що закладаються в розрахунки комунальним підприємством, які можливо вивести за межі тарифу, в результаті застосування дії відповідної бюджетної програми енергетичної ефективності, застосування стійких матеріалів чи інших рішень тривалого характеру, які позитивно впливатимуть на собівартість послуг тощо.

Набутими  є проблеми, які пов’язані з не облікованими тарифними втратами, що виникли в результаті необґрунтованого ігнорування органами та посадовими особами місцевого самоврядування вимог чинного законодавства по своєчасному впровадженню засобів ним передбаченого, що принесло та/або може принести необґрунтовані платежі населення  по завищеним обсягам.

При цьому, діючі тарифи на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, які надає  комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство» (далі - КП ТВКГ) відшкодовують фактичну собівартість послуг лише на  72%.

Вищевказана ситуація призводить до збиткової діяльності КП ТВКГ. Так, збитки КП ТВКГ за 2019 рік (без урахування фінансової допомоги з міського бюджету та коштів, отриманих КП ТВКГ за рішенням суду від 18.06.2012) склали  49 млн. грн., що в свою чергу призводить до нарощування підприємством кредиторської заборгованості, яка станом на 01.01.2020 становила 172,1 млн. грн., з неї заборгованість за покупні ресурси перед відокремленим підрозділом «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (далі – ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом»)  – 145,9 млн. грн.

При цьому, з метою зменшення собівартості послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, КП ТВКГ спільно з органами місцевого самоврядування вживається ряд заходів щодо енергозбереження та енергоефективності (встановлення будинкових приладів тепло- та водопостачання, реконструкція ТРП, відновлення ізоляції мереж теплопостачання).  Дані обсяги виконаних заходів складають близько ____ % від потрібного обсягу модернізації об’єктів,  обладнання, зовнішніх мереж, які КП ТВКГ задіяні у наданні послуг тепло-, водопостачання та водовідведення.

З метою забезпечення сталого надання комунальних послуг, недопущення стрімкого росту тарифів на комунальні послуги, забезпечення соціального захисту мешканців міста та виведення поточної роботи КП ТВКГ на беззбиткову, керуючись ст.25, п. 30 ст. 26, п.5 ст.60 Закону України  «Про  місцеве  самоврядування в Україні», відповідно до законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про енергозбереження», міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити заходи з модернізації об’єктів, обладнання, зовнішніх мереж  комунального підприємства «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство» на 2020-2025 роки (додаток).

2. Депутатам Южноукраїнської міської ради при затверджені міського бюджету на відповідний рік, здійсненні розподілу коштів від перевиконання доходної частини міського бюджету, розподілу вільного залишку, направляти кошти на виконання заходів, передбачених п.1 цього рішення.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань  житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту, зв'язку, будівництва (Носан), постійну комісію міської ради з питань соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку, підприємництва, бюджету, фінансів і цін (Курдасов) та першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради  Мустяцу Г.Ф. 

 

 

Міський голова                                                                      В.К. Пароконний

 

 

Погоджено у відповідності до посадового обов’язку,

директор ДІМГ   

_________________ Х.Д. Волчко

2-10-73