Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Звіт про роботу КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» за 2021 рік
AA

Звіт про роботу КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» за 2021 рік

Комунальний заклад працює відповідно до Положення, затвердженого рішенням Южноукраїнської міської ради від 28.10.2021 № 708. У складі територіального центру функціонує 4 відділення: відділення соціальної допомоги вдома, відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг, відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.

У 2021 році  працівниками територіального центру виявлено 5875 осіб, які потребували соціальних послуг та  обслуговування ( 2020 рік – 4870 осіб). У порівнянні з минулим роком, на 1005 осіб, збільшилась чисельність обслуженого населення з причин створення Южноукраїнської міської територіальної громади та приєднанням до міста Южноукраїнськ чотирьох сіл: с.Іванівка, с.Панкратове, с.Бузьке, смт.Костянтинівка. 

Усім громадянам було надано різні види соціальних послуг.

У відділенні соціальної допомоги вдома протягом звітного року на обліку перебувало 173 (100%) потребуючих допомоги одиноких і самотньо проживаючих громадян  похилого віку та осіб з інвалідністю, з них 52 особи на платній основі.  У сільській місцевості з початку року надано послуг 40 особам, з них за оплату - 13 особам.

У виняткових випадках громадяни, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, звільняються від плати за надання соціальних послуг  в разі, коли такі рідні належать до малозабезпечених і отримують державну соціальну допомогу в установленому законодавством порядку, залежні від психоактивних речовин, алкоголю, перебувають у місцях позбавлення волі, також можуть звільнятися від оплати за надання соціальних послуг учасники бойових дій, інваліди та учасники Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, які проживають самотньо тощо. Для цього рішенням Южноукраїнської міської ради від 28.07.2016 №252 затверджено склад та Положення комісії з питань звільнення окремих категорій громадян від оплати за надання соціальних послуг комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» в новій редакції. У звітному році 3 особи звільнено від оплати.

Протягом звітного періоду проводилася наступна робота: відвідування підопічних –  84 перевірки, укладання договорів про взяття на обслуговування -  49 осіб, прийнято заяв на державні допомоги –176, прийнято заяв на пільги за житлово-комунальні послуги - 52, прийнято заяв від громадян на матеріальну допомогу відповідно до Комплексної програми соціального захисту населення «Турбота» - 33, забезпечення талонами на проїзд – 958 осіб, прийнято заяв на допомоги з міського бюджету - 69, перевірено роботу соціальних робітників – 15 перевірок, проведення роз’яснювальної роботи про послуги комунального закладу, державні допомоги, допомоги з бюджету громади, зміни в законодавстві – 1321 особа, проведення навчань у Університеті третього віку – 4 факультети (59 осіб) та інше.

Соціальні працівники Іванівського та Костянтинівського старостинського округу прийняли участь у підготовці та проведенні вакцинації на території сіл Панкратове та Іванівка. Провакциновано 106 осіб, з них 25 осіб пенсійного віку,              6 осіб з інвалідністю та 2 особи, які перебувають на надомному обслуговуванні. В смт Костянтинівка та с.Бузьке провакциновано 71 особу, з них  45 осіб пенсійного віку, 5 осіб з інвалідністю та 4 особи, які перебувають на надомному обслуговуванні.

У січні 2021 року до штатного розпису відділення додалися 5 соціальних робітників та   2 соціальних працівника.

Навантаження на одного соціального робітника складає 10 підопічних в місті, в сільській місцевості - 8, відповідно до кількості послуг та стандартів. Всі соціальні робітники забезпечені спецодягом, масками, рукавичками та антисептичними засобами, у тому числі 5 соціальних робітників забезпечено велосипедами та сигнальними жилетами. Сільських соціальних працівників забезпечено комп’ютерною технікою.

 Підопічні відділення отримують наступні послуги:

- з придбання та доставки продуктів харчування, промислових товарів з магазину та базару, медикаментів з аптек;

 - з прибирання житла, прання білизни, допомоги у приготуванні їжі (підготовка продуктів для приготування їжі, миття овочів, фруктів і посуду, винесення сміття).

Вартість 1 хвилини – 1,06 грн.

Відповідно до затвердженого графіка виїзних прийомів по селах, які входять до Южноукраїнської міської територіальної громади, спеціалістами соціального спрямування під час 4 виїздів проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу серед жителів громади з питань надання соціальних послуг та допомог.

За ініціативи керівництва та  працівників ПрАТ «ЮЖЕНЕРГОБУД», з нагоди новорічних свят спеціалісти територіального центру були залучені до роздачі продуктових наборів потребуючим особам з числа осіб, які перебувають на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома.

У відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг у зв’язку із обмежувальними карантинними заходами пов’язаними з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, робота відділення була припинено до покращення епідеміологічної ситуації в місті Южноукраїнськ. У звітному періоді відбулись лише 5 заїздів з можливих 12.

З початку року відділення відвідало 196 осіб, з них за оплату – 178 осіб. У відділенні надано  4157 послуг.

З об’єднанням у територіальну громаду у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» з’явилося чимало нових бажаючих відпочити та оздоровитися. З початку  року відділення надало послуги мешканцям сіл – 19 осіб. Для даної категорії відпочивальників організовано транспортне обслуговування (підвіз до відділення).

З лютого у відділенні надаються разові послуги. З початку року 65 осіб  отримали 1825  разових послуг.

З метою оздоровлення пільгової категорії населення відділення надає разові послуги на платній та безоплатній основі наступним категоріям осіб, які зареєстровані в   Южноукраїнській міській територіальній громаді, а саме:

- громадянам (які досягли 18-річного віку) незалежно від їх сімейного стану, які не мають медичних протипоказань для перебування в колективі та потребують оздоровчо-реабілітаційних послуг з метою запобігання виникненню та розвитку органічних розладів особи, підтримки її здоров’я;

- дітям з інвалідністю (за необхідності у супроводі батьків чи родичів або спеціалістів відділення комплексної реабілітації);

- дітям, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності (за необхідності у супроводі батьків чи родичів або спеціалістів відділення комплексної реабілітації).

Для відпочивальників організовано триразове збалансоване харчування (145,0 грн. на 1 особу на день).

Всі процедури надаються за направленням лікаря та відпускаються за графіком.

Перелік послуг:

1. Ліжко-масажер „Нуга Бест”.

2. Масаж нижньої кінцівки.

3. Масаж комірцевої ділянки.

4. Масаж спини.

5. Масаж попереково-крижової ділянки.

6. Масаж шиї.

7. Індуктотермія.

8. Масаж верхньої кінцівки.

9. Послуга лікувальною лампою Біоптрон.

10. Використання масажного крісла.

11. Заняття на біговій доріжці.

12. Процедури на апараті дарсонвалізації.

13. Вживання кисневого коктейлю

14. Аромотерапія

15. Інгаляція

16. Використання килимка «Нуга бест».

17. Лікувально-оздоровчі заходи «Ультразвук».

18.Вимірювання рівня цукру на глюкометрі.

19.УФО (тубус-кварц).

Відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг забезпечено безконтактним термометром, бактерицидним випромінювачем, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту.

З метою надання оздоровчо-реабілітаційних послуг окремим категоріям населення затверджено Порядок надання разових послуг у відділенні оздоровчо - реабілітаційних послуг комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» від 14.07.2021, що дозволяє збільшити категорії отримувачів послуг серед мешканців громади та охопити більшу кількість отримувачів

Психологом комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» один раз на тиждень проводяться групові заняття з відпочивальниками відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг, які проходять курс реабілітації. Групові заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг (зміцнення уваги, пам'яті та мислення у пенсійному віці). Проведено 25 занять, заняття відвідали 356 осіб. Також проводилися індивідуальні заняття.  Всього було проведено 33 заняття.

Протягом заїзду відпочивальники мають можливість виїздити на прогулянки в межах Южноукраїнської міської територіальної громади.

Перукарські послуги безпосередньо у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг отримали 11 осіб, у тому числі 5 осіб із сіл.

Працівники відділення були задіяні для роботи у тимчасовому пункті вакцинації.

Відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. З початку 2021 року послуги отримали 64 дитини, з них 6 дітей групи ризику та 6 дітей віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання.

У відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю реабілітаційні послуги  отримали троє дітей, що вперше проходять курс реабілітації у відділенні (двоє дітей - мешканці с.Іванівка, одна дитина з смт Костянтинівка) відповідно до індивідуальних програм реабілітації (для дітей з інвалідністю) та рекомендацій лікарсько – консультативних комісій (для дітей віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності).

За місяць 44 дитина отримала реабілітаційні послуги, в тому числі 3 дитини віком до 3-х років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, 6 дітей віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання.  4 дітей з інвалідністю мешканців с.Іванівка відвідують реабілітаційний заклад. З дітьми проведено 886 індивідуальних занять, 99 групових занять, 238 занять з ЛФК та масажу. Заняття включають у себе роботу з сенсорної інтеграції, психокорекції, логопедії, соціально-побутової  орієнтації, розвитку комунікативної діяльності, розширення досвіду соціально-психологічної адаптації та інтеграції, заходи із соціально – культурної реабілітації, заняття з лікувального масажу та лікувальної фізкультури.

Двічі на тиждень гурток «Гончарик»  Центру дитячої та юнацької творчості. Раз в місяць проходять заняття з циклу «Школа фінансової грамотності».

З 04 жовтня 2021 року 5 вихованців відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю пройшли курс медичного супроводу  в оздоровчо-реабілітаційному комплексі „Іскра”.  Діти, за призначенням лікаря, отримали комплекс медичних заходів з галотерапії, фітотерапії, лазеротерапії, магнітотерапії, теплолікування, фізіотерапії, а також лікувальний масаж та лікувальні ванни. Витрати на зазначений напрямок склали 7,1 тис.грн.

В грудні проведено два розважальних заходи приурочені до Міжнародного дня осіб з інвалідністю та Дня Святого Миколая в палаці культури «Енергетик», відповідно до договору між КЗ «ТЦСО» та ВП ЮУАЕС. Благодійно діти отримали солодкі подарунки від первинної профспілкової організації ВП «Южно-українська АЕС» та ПрАТ «Юженергобуд».

 В грудні направлено звіт про результати апробації Державного стандарту соціальної послуги денного догляду дітей з інвалідністю у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади».

Вихованці відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю прийняли участь в конкурсі «Повір у себе, і в тебе повірять інші».

У відділенні проводиться соціально-педагогічна робота з батьками, які виховують дітей з інвалідністю. Ця робота відбувається у формі індивідуальних бесід, консультацій, відвідування батьками занять з дітьми, розміщення актуальної інформації на веб-сайтах (у тому числі відео-консультації, відео-заняття тощо) та у мобільних додатках.

 Поліпшено матеріально-технічну базу відділення, а саме за кошти міського бюджету придбано новий холодильник та одинадцять комплектів учнівських меблів.

Вчитель – логопед  ділилася досвідом з колегами та батьками через відео- уроки  занять з вихованцями відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. 

Перелік послуг у відділенні:

1. Соціальна послуга денного догляду:

  • відпрацювання індивідуальної програми реабілітації;
  • організація дозвілля (прогулянки, ігри на свіжому повітрі, спортивні змагання, пізнавальні та святкові заходи);
  • організація харчування;
  • денний відпочинок.

2. Психолого – педагогічна (в т.ч. логопедична) реабілітація:

  • діагностика;
  • корекційно – розвиваючі заняття з учителем – реабілітологом, практичним психологом, вчителем – логопедом;
  • заключне тестування, прогностика;
  • соціальна та побутова реабілітація.

3. Фізична реабілітація:

  • лікувальний массаж;
  • лікувальна фізкультура.

4. Медичний супровід:

  • оздоровлення в  ОРК «Іскра»;
  • поточне спостереження за станом здоров’я дітей медичною сестрою.

Для дітей організовано триразове збалансоване харчування (130,0 грн. на 1 особу на день),  денний відпочинок, проводяться заходи з соціально – культурної абілітації.      

Відділення працює з дотриманням усіх передбачених норм і вимог. 

Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 18.08.2021 № 274 затверджено Порядок надання реабілітаційних  послуг дітям віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для реабілітації (абілітації), у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади», що дає змогу розширити категорію отримувачів послуг.

Відділення організації надання адресної грошової та натуральної допомоги. 

Перелік послуг, які надаються відділенням:

- грошова допомога (матеріальна допомога з міського бюджету окремим категоріям громадян на лікування та вирішення соціально-побутових питань, матеріальна допомога на поховання);

- натуральна допомога (пільгове зубопротезування окремих категорій громадян, надання продуктових наборів, користування пільговим „соціальним пакетом” міського кабельного телебачення „Квант”, забезпечення гарячими обідами малозабезпечених громадян, та інші напрямки);

  • перукарські послуги;
  • послуги взуттьовика;
  • послуги швачки;
  • освітня послуга «Університет третього віку»;
  • пункт прокату засобів реабілітації;
  • пункт видачі речей, що були у вжитку;
  • транспортні послуги;
  • інформаційно-роз'яснювальна робота;
  • побутові послуги в сільській місцевості (рубка дров, косіння трави, прибирання снігу і т.д.).

З початку року послуги у відділенні отримали 5442 особи, з них за оплату - 1574 особи.

Грошову допомогу отримали 381 особа, натуральну допомогу - 5061 особа (села: грошову допомогу отримали 71 особа на загальну суму 63800 грн., натуральну отримали 38 осіб на загальну суму 9023 грн.)

Надано послуг:

перукарські послуги отримали 1498 осіб, з них за оплату - 1322 особи (села – 63 особи);

послуги взуттьовика отримало 115 осіб (села – 5 осіб);

послуги швачки отримало 110 осіб (села – 19 осіб). 

Навчальний 2020-2021 рік для слухачів університету третього віку було завершено у травні.  58 слухачів університету отримали сертифікати про закінчення навчання, працювало 3 факультети.

Розпочався новий навчальний 2021-2022 рік для слухачів Університету третього віку» на наступних факультетах:

  • «Історично-краєзнавчий» (смт.Костянтинівка) - онлайн;
  • «Цікаве дозвілля» (смт.Костянтинівка) - онлайн;
  • «Скандинавська хода» (м.Южноукраїнськ);
  • «Психологія» (м.Южноукраїнськ) - онлайн;
  • «Медико-валеологічний» (м.Южноукраїнськ)»;
  • «Основи права» (м.Южноукраїнськ) - онлайн;
  • «Літературно-краєзнавчий» (с.Іванівка) – онлайн;
  • «Народні звичаї та обряди» (с.Панкратове) – онлайн;

З початку навчального року слухачами Університету третього віку стали 146 осіб.

Пунктом прокату засобів реабілітації користуються 46 осіб, з них 24 особи - за оплату (села: забезпечено 16 осіб, у тому числі 8 осіб за оплату). 

Речами, що були у вжитку, забезпечено 603 особи, які отримали 10565 одиниць одягу (села - 83 особи, які отримали 1122 одиниці речей). 

Працівники комунального закладу по поштовим скринькам розповсюджують буклети та інформаційні листівки про послуги, які надаються в комунальному закладі, пам’ятки щодо попередження пожеж і загибелі на них та як захистити себе від шахраїв. З початку осінньо-зимового періоду – 3074 листівки (села – 912 листівок).

При комунальному закладі створено «гарячу» телефонну лінію для виявлення потреб одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, зокрема з дітьми з інвалідністю. З початку року 301 особа звернулися на «гарячу» телефонну лінію, потреби 272 осіб задоволено.

Протягом звітного періоду наявний у територіальному центрі автотранспорт був задіяний для поїздок у м.Миколаїв, смт.Арбузинка та на території Южноукраїнської міської територіальної громади для забезпечення виїздів мультидисциплінарної команди для надання послуг у сільській місцевості та надання транспортних послуг особам з інвалідністю (візочників) та маломобільним громадянам громади.

Відповідно до затвердженого рішення Южноукраїнської міської ради від 13.07.2017 №773 «Про затвердження Положення про комунальний заклад «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» у новій редакції», було створено Службу «Соціальне таксі». Надано послуг 30 особам, у тому числі 1 особу доставлено до Миколаївської лікарні.

При КЗ «ТЦСО» також надаються послуги мобільним сходовим підйомником особам з інвалідністю, які пересуваються на візках. Протягом звітного періоду транспортні послуги сходовим мобільним підйомником отримали  8 осіб з інвалідністю ( 20 послуг).

Транспортні послуги надано 452 особам,  у тому числі 25 особам з Іванівського та Костянтинівського старостинських округів.

З початку року  відбулися 17 виїздів мультидисциплінарної команди до с.Іванівка, с.Панкратове, с.Бузьке, смт.Костянтинівка. Надано послуги 143 особам (інформаційно - роз’яснювальні, перукарські, речами, що були у вжитку, послуги з ремонту одягу, натуральна допомога).

З липня надається послуга робітником з комплексного обслуговування і ремонту будинків у сільській місцевості. З початку року послуги отримали 65 осіб, у т.ч. 3 особи за оплату.

Психологом комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» з початку року була проведена наступна робота.

1. Просвітницька робота (ведення сторінки в соціальних мережах), публікація авторських статей та статей інших авторів на теми:

- розвиток психічних функцій – увага, мислення, пам'ять;

- дитячо-батьківські стосунки;

- емоційний інтелект;

- професійне вигорання;

- особистісне зростання, саморозвиток;

- допомога при кризах: особистісних, вікових;

- психологічна грамотність.

 Опубліковано 180 статей.

2. Групові заняття у відділенні  оздоровчо-реабілітаційних послуг (зміцнення уваги, пам'яті та мислення у пенсійному віці). Проведено 25 занять, заняття відвідали 356 осіб.

3. Індивідуальні консультації на наступні теми:

- емоційне вигоряння, емоційна нестабільність;

- тривожність, пригнічений стан;

- дитячо-батьківські стосунки;

- рекомендації організації ефективного навчального процесу;

- втрата стосунків;

- руйнівні відносини;

- криза особистості;

- скорбота;

- допомога сім'ї, у якій проживає дорослий інвалід;

- психологічна допомога рідним людини, яка перенесла інсульт;

- панічні атаки, страхи.

Всього було проведено 13 особистих та 14 телефонних консультацій.

4. Психологічна корекція з людьми з інвалідністю, пенсіонерами:

- нейрокорекція після інсульту – 14 занять;

- поліпшення емоційного стану у зв'язку із втратою здоров'я (розсіяний склероз, ампутація пальців ноги) – 12 занять;

- напади тривоги, занепад сил (епілепсія) – 3 заняття;

- взаємини у сім'ї, криза пенсійного віку – 4 заняття.

Всього було проведено 33 заняття.

5. Прямі ефіри (психологічні та педагогічні теми). Всього проведено 40 прямих ефірів, 1435 переглядів.

6. Група самопідтримки осіб з інвалідністю, ціллю якої є: 

- розвиток навичок ефективного спілкування;

-  формування навичок емоційного регулювання;

- самовираження, пізнання себе через практики арт-терапії;

- спілкування у довірчій дбайливій атмосфері.

Проведено 3 групові зустрічі, були присутні 18 осіб.

У грудні проведено 4 заняття на факультеті «Психологія» в онлайн - режимі. З початку навчального року проведено 13 занять: 5 групових, відвідало 60 осіб, 8 занять он-лайн (з 26 жовтня). Заняття проходять один раз на тиждень. Група самопідтримки осіб з інвалідністю на базі Южноукраїнської міської організації Всеукраїнської організації інвалідів України», яка працювала у жовтні щосереди, на даний час працює індивідуально, збори не проводяться до виходу області з червоної карантинної зони.  

Протягом звітного періоду працівник комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» за потребою здійснює у телефонному режимі моніторинг громадян міста, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, а також щодо яких є підозра на інфікування, або осіб, які хворіють на COVID-19. Моніторинг здійснюється з метою виявлення одиноких та одиноко проживаючих громадян, яким потрібна стороння допомога (доставка продуктів, ліків, товарів першої необхідності).

З метою підвищення обізнаності в правилах пожежної безпеки та недопущення пожеж серед осіб підвищеної групи ризику в осінньо-зимовий період працівниками комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо попередження пожеж та загибелі на них серед підопічних відділень територіального центру. З інформацією ознайомлено 149 осіб. Також з цією метою проводяться рейди серед  одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку, осіб з інвалідністю та неблагонадійних сімей за участю представників національної поліції, ДСНС та територіального центру. З початку осінньо-зимого періоду 2021-2022 років відбулося 7 рейдів. Інформацію з правил поведінки у разі виникнення пожеж та попередження загибелі на них отримали 87 осіб, з них у 44 осіб обстежені умови проживання.

Працівники комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» проводять поквартирні обстеження пільгової категорії населення, під час яких виявляються потреби та проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо послуг та допомог, які надаються у територіальному центрі. Також під час обходів громадян попереджають про пожежну безпеку, захист від аферистів та ін.  Здійснено   обстеження з початку року – 159 осіб.

Відповідно до плану заходів щодо забезпечення соціального захисту бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, під час надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2019-2022 років, затвердженого розпорядженням Южноукраїнського міського голови від 11.02.2019 № 21-р, двічі на тиждень проводиться соціальне патрулювання вулиць міста Южноукраїнськ, у разі погіршення погодних умов - щодня, з метою виявлення бездомних громадян та надання їм соціальних послуг. Під час соціального патрулювання бездомні особи забезпечуються їжею швидкого приготування, консервам та гарячим чаєм, при необхідності теплими речами, що були у вжитку. У місцях, де можуть перебувати бездомні особи, розміщуються об’яви та буклети про установи, до яких можна звернутися за допомогою. Також проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення міста щодо дій у разі виявлення бездомних громадян. З початку осінньо-зимового періоду 2021-2022 років відбулося 6 рейдів. Виявлено 1 особу без визначеного місця проживання, якій надано продукти харчування та запропоновано тимчасове проживання у церкві християнської віри євангельської смт Арбузинка, від якого він відмовився.

Також у 2021 році 1 особу без визначеного місця проживання було направлено на лікування  до «соціальних палат» КНП «ЮМБЛ», профінансовано 3,2 тис. грн. Після лікування вищезазначена особа була влаштована на постійне проживання до Миколаївського центру соціальної реабілітації «Відновлення». 3 особи направлено до релігійної організації «Церква християнської віри євангельської» смт Арбузинка.

До голів ОСББ та КП «ЖЕО» направлені листи з проханням дозволити розмістити на інформаційних дошках їхніх будинків звернення до мешканців територіальної громади, у якому зазначаються  номери телефонів, по яким можна звертатися у разі виявлення осіб, які потребують допомоги. Інформацію розміщено на 84 будинках. Вищезазначена інформація розміщена на інформаційних стендах громадських організацій міста, КНП «ЮМБЛ» та КНП «ЮМЦПМСД», постійно висвітлюється на офіційному сайті міста, сторінці соціальної мережі «Фейсбук», міській газеті «Контакт», а також розміщується на інформаційних дошках міста та в місцях скупчення громадян.

Протягом грудня соціальними працівниками проводилася робота щодо організації  проведення другої дози щеплення від гострої респіраторної хвороби  COVID- 19. Так відповідно до виявленої потреби на базі відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг комунального закладу 60 осіб з категорії осіб похилого віку, осіб з інвалідністю та внутрішньо-переміщених осіб здійснили повну вакцинацію. 14 осіб, які бажають вакцинуватися вдома,  отримали 2 дозу вакцини.

Соціальні працівники   допомагали  у тимчасовому пункті вакцинації.

Протягом року на сторінці територіального центру соціальної мережі «Фейсбук» та на офіційному сайті міста розміщено 767 публікацій та 157 статей та відео-уроків.

Працівники відділення були задіяні у видачі талонів для пільгового проїзду на приміській напрямок.

Працівники територіального центру приймали участь у забезпеченні незахищеної категорії населення Южноукраїнської міської територіальної громади благодійними продовольчими наборами. Забезпечено 303 особи.

Що нового у звітному році?

У зв’язку із створенням Южноукраїнської міської територіальної громади     до міста Южноукраїнськ було приєднано чотири села: с.Іванівка, с.Панкратове, с.Бузьке, смт Костянтинівка виникла необхідність у мультидисциплінарному підході з надання соціальних послуг відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 26.12.2011 №568 «Про порядок організації мультидисциплінарного підходу з надання соціальних послуг у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг)». Наказом директора комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» від 29.01.2021 №18 затверджено Порядок організації роботи мультидисциплінарної команди.

У січні 2021 року до штатного розпису відділення соціальної допомоги вдома додалися 5 соціальних робітників та  2 соціальних працівника.

Навантаження на одного соціального робітника складає 10 підопічних в місті, в сільській місцевості - 8, відповідно до кількості послуг та стандартів.

Запроваджено виїзні прийоми представників управління соціального захисту населення, територіального центру з мешканцями сіл щодо вирішення проблемних питань.

З об’єднанням у територіальну громаду у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» з’явилося чимало нових бажаючих відпочити та оздоровитися. З початку  року відділення надало послуги мешканцям сіл – 19 осіб. Для даної категорії відпочивальників організовано транспортне обслуговування (підвіз до відділення).

З метою надання оздоровчо-реабілітаційних послуг окремим категоріям населення затверджено Порядок надання разових послуг у відділенні оздоровчо - реабілітаційних послуг комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» від 14.07.2021, що дозволяє збільшити категорії отримувачів послуг серед мешканців громади та охопити більшу кількість отримувачів.

Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради  від 18.08.2021 № 274 затверджено Порядок надання реабілітаційних  послуг дітям віком від чотирьох років, які мають відповідні медичні показання і потребують спеціальних умов для реабілітації (абілітації), у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади», що дає змогу розширити категорію отримувачів послуг.

 Прийняли участь в апробації Державного стандарту соціальної послуги денного догляду дітей з інвалідністю у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади».

У відділенні проводиться соціально-педагогічна робота з батьками, які виховують дітей з інвалідністю. Ця робота відбувається у формі індивідуальних бесід, консультацій, відвідування батьками занять з дітьми, розміщення актуальної інформації на веб-сайтах (у тому числі відео-консультації, відео-заняття тощо) та у мобільних додатках.

Вперше розпочався новий навчальний 2021-2022 рік для слухачів Університету третього віку» на наступних факультетах:

  • «Історично-краєзнавчий» (смт.Костянтинівка) - онлайн;

  • «Цікаве дозвілля» (смт.Костянтинівка) - онлайн;

  •  «Літературно-краєзнавчий» (с.Іванівка) – онлайн;

  • «Народні звичаї та обряди» (с.Панкратове) – онлайн.

   Протягом звітного періоду наявний у територіальному центрі автотранспорт був задіяний для поїздок у м.Миколаїв, смт.Арбузинка та на території Южноукраїнської міської територіальної громади для забезпечення виїздів мультидисциплінарної команди для надання послуг у сільській місцевості та надання транспортних послуг особам з інвалідністю (візочників) та маломобільним громадянам громади.

З липня надається послуга робітником з комплексного обслуговування і ремонту будинків у сільській місцевості,  с.Бузьке.

У вересні 2021 року до штату територіального центру введено психолога, яка проводить як  групові так і індивідуальні заняття, групи самопітримки, є викладачем університету третього віку, надає консультації у телефонному режимі, опубліковує статті та веде прямі ефіри на сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

З метою підвищення обізнаності в правилах пожежної безпеки та недопущення пожеж серед осіб підвищеної групи ризику в осінньо-зимовий період працівниками комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо попередження пожеж та загибелі на них серед підопічних відділеннь територіального центру.

Підвищення професійності

Фахівці відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» надають дітям з інвалідністю та дітям групи ризику щодо встановлення інвалідності послуги з ранньої, соціальної, психолого – педагогічної, фізичної реабілітації, соціальну послугу денного догляду.  Педагогічні працівники установи протягом 2021 року підвищили свою кваліфікацію на напрямами: 1) Написання ІПР для дітей з аутизмом, затримкою розвитку та іншими порушеннями; 2) Основи АВА – терапії (прикладного аналізу поведінки). Завідувач та соціальний працівник відділення пройшли тренінг за темою «Менторська підтримка зі створення та діяльності центрів реабілітації» (навчання проводилося у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу). Вивчення та обговорення в колективі матеріалів онлайн - конференції Юнісеф «Ранній розвиток дитини та система раннього втручання в Україні».

Соціальний працівник комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» с.Іванівка прийняла участь у тренінгу Товариства Червоного Хреста України з надання першої допомоги та отримала сертифікат.

Соціальний працівник комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» м.Южноукраїнськ взяла участь у дводенному тренінгу з психосоціальної підтримки та першої психологічної допомоги, який організувала Миколаївська обласна організація Товариства Червоного Хреста України.

 Інспектор з кадрів територіального центру пройшла онлайн-курси підвищення кваліфікації «Публічні закупівлі» в ТОВ «Навчально-консалтинговий центр «Закупівлі» м.Київ.

Матеріально-технічне забезпечення.

Загальна матеріально-технічна база територіального центру, його структурних підрозділів – хороша.

 На утримання територіального центру у 2021 році використано кошти в розмірі 10383,0 тис.грн.

У 2021 році з коштів бюджету громади було використано 489,7 тис. грн. для покращення матеріально-технічної бази відділень.

Соціальні робітники відділення соціальної допомоги вдома забезпечені спецодягом (взуття, куртки, халати та сумки), масками, рукавичками та антисептичними засобами, у тому числі 5 соціальних робітників забезпечено велосипедами та сигнальними жилетами. Сільських соціальних працівників забезпечено комп’ютерною технікою та флеш-накопичувачами, придбано 2 обігрівачі та газові балони.

Соціальних робітників та соціальних працівників, які із сільської місцевості перейшли до територіального центру ЮМТГ, забезпечено усім необхідним (канцелярське приладдя, миючі та дезінфікуючі засоби, маски, рукавички, проїздні квітки).

За кошти Фонду міської ради на виконання депутатських повноважень придбано медобладнання для відпочивальників відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг на загальну суму 14,1 тис.грн.

 У відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг за кошти  бюджету громади, а також з коштів, які надійшли на спеціальний рахунок, придбано протягом року  спецодяг, набор компьютерної техніки, посуд, дверний доводчик, посудомийна машина, стелаж-сушарку, постільну білизну, тонометр, господарчі товари, миючі та дизенфікуючи товари.

 За кошти бюджету громади у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю було проведено ремонт підсобного приміщення на загальну суму                    7,4 тис.грн.

Постійний благодійник ПрАТ «Юженергобуд» передав у відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)  Южноукраїнської міської територіальної громади» благодійну допомогу – ноутбук АСЕRAspire 3 та акумулятори до  трьох ортопедичних вертикалізаторів з електроприводом. 

У відділення комплексної реабілітації за кошти  бюджету громади та кошти спеціального рахунку територіального центру придбано протягом року   спецодяг, посуд, придбано світлову гармату до кулі у сенсорну кімнату, стільці, парти, холодильник

За рахунок коштів благодійної допомоги у 2021 році придбано настільні ігри.  В грудні проведено два розважальних заходи приурочені до Міжнародного дня осіб з інвалідністю та Дня Святого Миколая в палаці культури «Енергетик», відповідно до договору між КЗ «ТЦСО» та ВП ЮУАЕС. Благодійно діти отримали солодкі подарунки від первинної профспілкової організації ВП «Южно-українська АЕС» та ПрАТ «Юженергобуд».

У відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги за кошти  бюджету громади, а також з коштів, які надійшли на спеціальний рахунок, придбано протягом року ваги електричні, електрокосу, мобільні телефони, стартові пакети та стрейч-карти, меблі, бензопилу та приладдя, ролети, штори, стільці,праска, перукарське та швацьке приладдя, матеріали для взуттьовика, фен, тример, дзеркало, шафа, сейф, плакати та календарі, рекламна продукція.

Виконано поточний ремонт туалетної кімнати соціальної перукарні та гаража.

Кошти, які виділяються з бюджету громади, задовольняють потреби на утримання територіального центру.

 

 

Читайте також

Лекція у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

  Сьогодні у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Територіальний центр соці...

Психологічне заняття із соціальними робітниками відділення соціальної допомоги вдома КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Психологічне заняття із соціальними робітниками відділення соціальної...

Прогулянки природничого характеру у  відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

З настанням теплої погоди для вихованців групи денного догляду відділення комплексної реабіліта...

Запрошуємо мешканців нашої громади а також внутрішньо перемішених осіб, які зареєстровані на території Южноукраїнської міської територіальної громади скористатися пунктом прийому та видачі речей

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Ми пропонуємо одяг, іграшки, речі першої необхідності, дитячі речі. Вся допомога надається жителям н...

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Міжнародний день дитячої книги – свято, встановлене з ініціативи Міжнародної ради дитячої книг...

2 квітня – Всесвітній день поширення знань про аутизм

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

2 квітня кожного року відзначаємо Всесвітній день поширення знань про аутизм. Пам’ятний день з...

Бонусне психологічне заняття у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні працювали в парах, групі, було багато тілесних практик, які дозволяють швидко розслабитись,...