Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Зміна прізвища при державній реєстрації шлюбу: хто може змінити прізвище та у який спосіб?
AA

Зміна прізвища при державній реєстрації шлюбу: хто може змінити прізвище та у який спосіб?

Відповідно до ст. 35 Сімейного кодексу України наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надані іменуватися дошлюбними прізвищами.

Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої. Якщо вони обоє бажають мати подвійне прізвище, за їхньої згодою визначається з якого прізвища воно буде починатися.

Складення більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не впливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена  і (або) наречений.

Якщо на момент державної реєстрації шлюбу прізвище нареченої, нареченого вже є подвійним, вона, він має право замінити одну з частин свого прізвища на прізвище другого.

Відповідно до ст. 53 Сімейного кодексу України якщо при державній реєстрації шлюбу дружина, чоловік зберегли дошлюбні прізвища, вони мають право подати до державного органу державної реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував їхній шлюб, або до відповідного  органу за місцем їхнього проживання заяву або обрання прізвища  одного з них як їхнього спільного прізвища  або про приєднання до свого прізвища прізвища другого з подружжя.

Вказана заява є підставою для внесення відповідних змін до актового запису про шлюб, після чого видається нове Свідоцтво про шлюб.

Потрібно зазначити, що у період дії воєнного стану заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану можуть бути подані до будь-якого органу державної реєстрації.

Таким чином, сімейне законодавство України надає нареченим право вибору: змінити прізвище після набуття статусу «чоловік», «дружина», або ж залишити собі родове прізвище; крім того, є можливість змінити своє прізвище і після того, як шлюб вже зареєстровано. Якщо ж один з наречених вирішує у шлюбі мати подвійне прізвище, воно формується шляхом приєднанням прізвища другої половинки до свого прізвища, а не навпаки. Якщо ж подвійне прізвище будуть носити обоє подружжя, тоді вони можуть обрати варіант формування прізвища.

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...