Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Затверджено вимоги до безпечності та якості молока та молочних продуктів
AA

Затверджено вимоги до безпечності та якості молока та молочних продуктів

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області повідомляє, що Міністерством аграрної політики та продовольства України видано наказ №118 від 12.03.2019 року, зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 07.06.2019 року за № 593/33564, яким затверджено «Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів». Наказ набрав чинності 12.07.19р. і опублікований в офіційному віснику України (№52).

Головною метою цього наказу є запровадження належної практики виробництва, переробки та введення в обіг молока та молочних продуктів, встановлюють критерії до сирого молока, які обумовлюють його придатність для введення в обіг, а також встановлення єдиних вимог, адаптованих до норм ЄС.

Затверджені наказом вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів включають в себе вимоги до:

– молока та молозива;

– виробництва молока та молозива;

– доїльного обладнання та гігієни у господарствах, які виробляють молоко та молозиво;

– доїння і збору молока та молозива;

– транспортування молока та молозива;

– термічної обробки молока, молозива і молочної сировини.

Ці Вимоги обов’язкові для всіх операторів ринку незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг молока та молочних продуктів.

Слід відмітити, що нові вимоги застосовуються до експортерів одразу після набрання чинності наказу, а також вимоги до критеріїв відповідності молока сирого від корів:

– кількість мікроорганізмів за 30° C Ј 100000 колонієутворюючих одиниць/мл (далі – КУО/мл) (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць);

– кількість соматичних клітин Ј 400000 тис./мл (за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначено іншу методологію з метою врахування сезонних коливань рівнів виробництва);

– точка замерзання не вище ніж мінус 0,52° C, густина не менше ніж 1028 грамів на літр (незбиране молоко за температури 20° C) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці за температури 20° C).

До всіх інших операторів ринку молока і молочних продуктів вимоги, затверджені наказом, застосовуються з 1 січня 2022 року з урахуванням термінів та допустимих рівнів критеріїв, які поступово знижуватимуться вже з 2020 року.

При цьому, вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів не поширюються на первинне виробництво молочних продуктів, призначених для власного споживання.

 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...