Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Затверджені спеціальні такси за порушення законодавства про природно-заповідний фонд
AA

Затверджені спеціальні такси за порушення законодавства про природно-заповідний фонд

Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» (далі - Постанова), яка підвищила штрафи щодо пошкодження об’єктів природно заповідного фонду.

Звертаємо увагу, що дана Постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду. До них у нашій громаді відносяться Національний природний парк «Бузький Гард» та Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-Степове Побужжя», розташовані на берегах ріки Південний Буг.

Документ встановлює нові, збільшені порівняно з 2013 роком, такси за знищення, пошкодження або заготівлю дерев’янистої та трав’яної рослинності, незаконне добування або знищення тварин, пошкодження геологічних та водних об’єктів природно-заповідного фонду, а  також за інші дії, які є екологічними правопорушеннями.

Такси для обчислення шкоди наведені у дванадцяти додатках Постанови,  у яких враховані всі можливі екологічні правопорушення, зазначені у діючому природоохоронному законодавстві.

Постановою також затверджений Порядок проведення індексації такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Індексація такс проводиться щороку.

Але дія даної Постанови не поширюється на види рослин і тварин, які занесені до Червоної книги України.

Так, пошкодження дерева діаметром 26-30 см у межах природно-заповідного фонду, яке не призвело до його відмирання, тягне за собою накладання штрафу у 1867 грн., за пошкодження 1 квадратного дециметру моху або лишайнику – 135 грн., знищення 0,01 гектару очерету - 378 грн., вилов ящірки різнобарвної - 1439 грн.

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...