Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Захлинулися водою, вдарило блискавкою, втратили свідомість: основні міфи про домедичну допомогу
AA

Захлинулися водою, вдарило блискавкою, втратили свідомість: основні міфи про домедичну допомогу

В умовах повномасштабної війни надзвичайно важливо вміти правильно надавати домедичну допомогу. Вчасна та відповідна реакція є вирішальною для порятунку людини.

На жаль, в екстрених ситуаціях людина може стати абсолютно безпорадною й не знати, що робити, або надавати допомогу, спираючись на помилкові знання та інтернет-поради, які не завжди є коректними.

Продовжуємо розвінчувати міфи, яких у домедичній допомозі достатньо багато. У цьому матеріалі розглянемо основні помилки, яких припускаються під час надання домедичної допомоги, якщо людина втратила свідомість, захлинулася у воді або постраждала від удару блискавки.

Міф №1. Витягнувши людину, яка захлинулася у водоймі, перехилити її через коліно чи підняти ноги догори, щоб витекла вода, яка потрапила у дихальні шляхи.

Правда: Такі дії лише забирають дорогоцінний час і є недоречними. Головне — якомога швидше перевірити, чи людина знаходиться у свідомості, чи вона дихає, забезпечити прохідність дихальних шляхів, перерозігнувши голову.

Якщо дихання відсутнє, то зробити 5 рятівних вдихів. Якщо людина після цього не почала дихати, розпочати натискання на грудну клітку і якомога швидше викликати швидку допомогу.

Міф № 2. Не підходити до людини, яку вдарила блискавка, — це небезпечно.

Правда: Небезпечно підходити до людини, яку вдарило електричним струмом, дія якого триває. Після удару блискавкою розряд йде у землю, і постраждалий не створює небезпеки для оточення.

Що робити. Підійдіть до постраждалого, оцініть чи людина перебуває у свідомості, чи дихає. Якщо без свідомості і дихає, то переверніть її у стабільне бокове положення.

Якщо без свідомості та не дихає — розпочніть реанімаційні заходи, попередньо викликавши бригаду екстреної медичної допомоги.

Міф №3. За непритомного стану людині допоможе лише нашатир.

Правда: На сьогодні в домедичній допомозі взагалі не застосовують нашатирний спирт через неправильне його використання.

Нашатир подразнює дихальний центр, стимулюючи людину зробити вдих. Якщо неправильно застосовувати нашатир: наприклад, людині, яка тривалий час не приходить до тями, дехто починає сунути до носа інтенсивно змочену нашатирем вату. У цьому випадку надмірне повторне подразнення дихального центру може спровокувати зупинку дихання.

Не застосовуйте нашатир, якщо людина знаходиться без свідомості!

Якщо постраждалий дихає, то переверніть його у стабільне бокове положення, викличте швидку допомогу, періодично переоцінюючи наявність дихання та свідомості.

Якщо людина не дихає, то розпочніть базові реанімаційні заходи.

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...