Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 49 тисяч вибухонебезпечних предметів
AA

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 49 тисяч вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Лише впродовж останніх трьох днів здійснено 114 виїздів, під час яких виявлено 746 боєприпасів, у тому числі 1 авіаційну бомбу .

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 49 тис. 265 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 265 авіаційних бомб.

Досить часто небезпечні залишки часів минулих війн знаходять і громадяни, адже грибний сезон наразі у розпалі, тож багато хто вирушає до лісу аби назбирати грибів. Проте, разом із смаколиками можна натрапити і на вибухонебезпечні предмети.

Зокрема, 11 вересня працівники групи піротехнічних робіт Управління ДСНС Волинської області знищили 51 одиницю вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни, знайдених напередодні громадянами. Так, під час збирання грибів у лісі поблизу села Тростянець Ківерцівського району, місцеві мешканці натрапили на підозрілі небезпечні знахідки, про що одразу ж повідомили до Служби порятунку. Фахівці ДСНС ідентифікували знахідки як: 46 одиниць артилерійських снарядів калібру 76 мм, 3 одиниці 122-міліметрових артилерійських снарядів та 2 одиниці 45-міліметрових артилерійських снарядів часів Другої Світової війни. Усі боєприпаси були знищені у спеціально-відведеному місці в установленому порядку.

Схожий випадок стався днями і на Житомирщині поблизу сіл Стремигород та Шершні Коростенського району, де замість грибів громадяни натрапили на 3 артилерійські снаряди калібрами 120 та 105 мм. Усі боєприпаси рятувальники вивезли у спеціально відведене місце та знищили шляхом контрольованого підриву.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, на Луганщині впродовж 11 вересня, піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено 2,85 га місцевості у м. Сватове, Попаснянському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах. Загалом за минулу добу було виявлено та вилучено 37 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У цей же день на Донеччині піротехнічні підрозділи обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів 11,91 га території, де виявили 64 одиниць ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;

  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;

  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

http://mk.dsns.gov.ua

 

Читайте також

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...