Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южноукраїнське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області інформує фізичних осіб – підприємців
AA

Южноукраїнське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області інформує фізичних осіб – підприємців

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок (ст. 24 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" – далі Закон 1058-IV).

Страховий стаж вимірюється в місяцях та є однією із основних складових при визначенні розміру майбутньої пенсії.

Від розміру стажу залежить:

  • право особи на той чи інший вид пенсії;
  • розмір призначеної пенсії.

До страхового стажу зараховуються:

  • періоди, за які було сплачено страхові внески;
  • періоди трудової діяльності до 01 січня 2004 року (до набрання чинності Закону 1058-IV) на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (п. 4 ст. 24 Закону 1058-IV). Тобто, стаж враховується так, як вимагає Закон України від 05.11.1991 № 1788-ХІІ "Про пенсійне забезпечення" та законодавство СРСР. Іншими словами, весь трудовий стаж, набутий до 01 січня 2004 року прирівнюється до страхового.

Мінімальний страховий внесок – це сума грошових коштів, визначена шляхом множення мінімального розміру заробітної плати, установленої законом на місяць, за який здійснюється розрахунок сум страхових внесків, на розмір страхового внеску, установлених законом на день отримання заробітної плати (доходу) для окремих категорій застрахованих осіб (п.4.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663).

Таким чином, до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно із ст. 26 Закону 1058-IV для фізичних осіб-підприємців включаються:

- періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку;

- з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджуються довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;

- з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску).

Але, щомісячна сплата страхових внесків особою, яка підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або добровільно застрахованою в Пенсійному фонді, у розмірі не нижче мінімального страхового внеску є підставою для включення такого періоду до страхового стажу цієї особи для обчислення розміру пенсії. Коефіцієнт страхового стажу, напряму залежить від кількості відпрацьованих особою місяців.

Якщо сума внесків, сплачених за календарний місяць застрахованою особою, нижче мінімального страхового внеску, то для того, щоб цей місяць увійшов до страхового стажу у повному обсязі, такій особі необхідно здійснити доплату страхових внесків до мінімального розміру. Така доплата провадиться застрахованою особою добровільно за її рішенням.

 

 

Читайте також

З травня 2024 року більшості українців, які отримують житлову субсидію, на неопалювальний сезон її буде призначено автоматично

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Житлова субсидія призначається до дати закінчення опалювального сезону та розраховується з урахуванн...

Про призначення надбавки до пенсії на утримання непрацездатних членів сім'ї відповідно Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до пункту “а” статті 16 та пункту “а” статті 24 Закону України&nb...

Кабінет страхувальника: нові можливості в роботі з електронними лікарняними

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Наразі сформований листок непрацездатності надсилають страхувальникам через кабінет страхувальника н...

Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати і пенсію по втраті годувальника і соціальну допомогу?

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства т...

Надання страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” № 11...

Відповідаємо на чисельні звернення щодо переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Ключовим нормативно-правовим актом, який регламентує загальні положення та особливості призначення п...

Про перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до пункту 92 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постаново...