Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЮЖНОУКРАЇНСЬК, ЮУ АЕС, МЕШКАНЦІ, ЩО ПОПЕРЕДУ?
AA

ЮЖНОУКРАЇНСЬК, ЮУ АЕС, МЕШКАНЦІ, ЩО ПОПЕРЕДУ?

Справжня перспектива життя в місті Южноукраїнськ цілком буде залежати від рішень на державному рівні. Адже попереду реформа об’єднання громад, можливе укрупнення районів, атомні електростанції відпрацьовують ресурс своїх енергоблоків, попереду ще й вибори у місцеві органи влади. Що ж може бути корисним для нашої громади на цьому, ще не до кінця зрозумілому шляху?

1. Ми вбачаємо, що перша стратегічна користь для територіальної громади міста Южноукраїнськ - це обіцяне на державному рівні об’єднання з громадами селища Костянтинівки та села Іванівки, бо саме ці громади за соціально-економічним, географічним та фактором спільного виживання матимуть реальну перспективу для населення цих територій.

2. Про потребу спільного виживання я вже не раз інформував громадськість, а саме йде мова про перспективу добудови нових блоків на АЕС. Якщо буде збудовано один чи навіть три нових блоки, то чисельність працюючих на електростанції зменшиться, принаймні в три, чотири і надалі більше разів, а це суттєво менше бюджетних надходжень та ціла низка, принаймні економічних та демографічних змін в житті міста і нової громади при її остаточному створенні.

3. Що втрачено в часі за останні роки? Неодноразові звернення до державного рівня від міста – надати територіям, на яких розташовані АЕС України, статус технопарків, статус індустріального чи нового економічного розвитку цих монофункціональних територій не почуті. Ресурс енергоблоків завершується. Нові блоки - це ще питання, а інфраструктура міст має свій ресурс в межах ста років. Питання хвилює людей.

4. В 2019 році на громадських слуханнях в місті Южноукраїнськ т.в.о. президента ДП НАЕК «Енергоатом» П.Павлишин категорично заперечив мною підняту проблему майбутнього наших міст. А марно, саме атомна Компанія мала б очолити такий рух на благо економіки України, на благо мешканців, які проживають в зоні впливу АЕС, але поки цього нема.

5. Розуміючі проблемність партійного будівництва в нашій країні, де існуючі партії ще тільки проходять тестування в сприйнятті громадянами України та виборцями їхніх планів на подальше життя і долю нашої Держави, міські голови міст розташування АЕС України направили звернення на ім’я Президента України з пропозицією в Національній раді реформ при Президентові України розглянути долю АЕС і атомних міст.

6. Національна рада реформ – це спеціальний консультативно-дорадчий орган при Президентові України. Національну раду реформ було створено з метою "впровадження узгодженої державної політики реформ в Україні", а також налагодження взаємодії у цьому питанні між державними органами, інститутами громадянського суспільства та міжнародною спільнотою.

7. Головою Національної ради реформ є Президент України. До її завдань входить стратегічне планування, узгодження позицій та моніторинг реалізації реформ. Виконавчий комітет реформ – це допоміжний орган при Президентові України. Його завданнями є підготовка пропозицій щодо стратегічного планування реформ, їх узгодженого впровадження та моніторинг їх реалізації.

8. Згідно з указом Президента України від 7 травня №169/2020 комітет утворюється у складі голови та його заступника, яких призначає Президент. Оскільки до завдань Національної ради реформ входить стратегічне планування, то розвиток ядерної енергетики України і доля громадян, які її будували і які наразі мають отримати гідну перспективу їх життя на територіях розташування АЕС України, мають право бути розглянуті на цій поважній Раді.

9. Президент України Володимир Зеленський призначив Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ, йдеться в указі голови держави.

10. Буде чи ні належне реагування на звернення Асоціації очільників міст на територіях яких розташовані діючі АЕС України? А в місті Южноукраїнськ маємо переглянути міські програми розвитку міста та готувати новий Проект соціально-економічного та культурного розвитку вже об’єднаної територіальної громади.

11. Стосовно цієї відповідальної роботи міський голова надає окреме доручення в створенні відповідної робочої групи з посадовців і фахівців. Розроблений проект буде передано на подальший розгляд в постійні депутатські комісії. Виконком міської ради готовий надавати вказані вище пропозиції і на державний рівень для їх подальшого розгляду.

Міський голова В. Пароконний – Ми маємо право на перспективу нашого життя!


 

Читайте також