Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс готується до водяної кризи на Південному Бузі
AA

Южно-Український енергокомплекс готується до водяної кризи на Південному Бузі

Державне агентство водних ресурсів України на офіційному сайті попередило, що через аномально теплі та сухі осінь і зиму 2019-2020 рр. вперше за 120 років можуть бути обмежені права користування водою. Посилаючись на статтю 45 Водного кодексу України, Держагентство наголошує, що в разі настання маловоддя, права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування, в тому числі скиди води через греблі ГЕС. Зазначено, що в разі вжиття таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб населення.

Позиція водного агентства базується на даних Укргідрометцентру, які свідчать, що сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність. Відповідно, цього року на українських річках весняного водопілля не буде, а маловоддя може призвести до пересихання малих водотоків.

На засіданнях Міжвідомчих комісій з узгодження режимів роботи водосховищ затвердили умови роботи штучних водойм на руслах основних водних артерій України - Дніпра, Дністра та Південного Бугу.

«Опадів цієї зими випало 25% від норми, - зазначає учасник засідання з визначення режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем південнобузького басейну заступник головного інженера - директор Каскаду ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС Олександр Фальчиков. - Причому, норма ця наразі вже не обчислюється як раніше – середньорічною за 100 років. У зв'язку з тим, що клімат змінюється дуже швидко, для розрахунку взяли лише останні 10 років. Навіть за умови, що вони були абсолютно маловодні, нинішня зима дала лише чверть опадів від середнього показника. Водосховища на Південному Бузі  заповнені на 70-80%. Це свідчить про те, що, підтримуючи санітарні попуски, за всю зиму так і не вдалося закумулювати той запас, який спрацювали влітку минулого року».

Враховуючи стрімкі зміни кліматичних умов, загострення  вододефіциту та з метою більш ощадливого використання водних запасів Південного Бугу Олександр Фальчиков запропонував переглянути правила експлуатації водосховищ  річкового басейну.  Розроблені та введені в дію 2010  року, вони не відповідають сьогоднішнім викликам.

Рішенням Міжвідомчої комісії, у разі настання дуже маловодного періоду для найнижчого за географічним розташуванням на Південному Бузі Олександрівського водосховища передбачено санітарний попуск 12,1 м3/с. Такий режим діятиме до спрацювання водойми з нинішнього рівня 16 м до позначки 14,4 м. Після цього, за окремим розпорядженням міжвідомчої комісії, розглядатиметься питання щодо пропуску води транзитом: скільки надійде - стільки ж буде пропущено.

«З причини нестачі води під загрозою не лише стабільність роботи  Олександрівської ГЕС і Ташлицької ГАЕСПроблема в тому, що за умови витрати води нижче Олександрівського водосховища менше 6 кубометрів на секунду оголяться всаси насосів системи водозабору Вознесенська. А це означає, що місто з майже 40-тисячним населенням може залишитися без питної води. Кризи можна було б уникнути, якби рівень Олександрівського водосховища вчасно підняли до позначки 20,7 метра. Накопиченого запасу було б вдосталь і за маловодних умов. Сьогодні ж вберегти Вознесенськ від водяної кризи можна, змінивши режими роботи всіх водосховищ на річці, щоб розтягнути ті малі запаси, що на сьогодні є, якнайдовше», - зазначає Олександр Фальчиков. При цьому він наголошує, що для вирішення проблеми вододефіциту регулювання річкового стоку недостатньо: «Жодні, навіть найдосконаліші правила та регламенти не допоможуть без головного фактора – очищення Південного Бугу та його малих і великих приток». На засіданні Міжвідомчої комісії з визначення режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем південнобузького басейну О. Фальчиков запропонував Басейновому управлінню водних ресурсів невідкладно ініціювати створення відповідної  державної програми.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...