Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс - є 600 мільярдів кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації!
AA

Южно-Український енергокомплекс - є 600 мільярдів кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації!

Южно-Український енергокомплекс з початку експлуатації виробив 600 мільярдів кіловат-годин електроенергії. Черговий знаменний рубіж своєї історії колектив підприємства, що об’єднує в  своєму складі атомну, гідро- та гідроакумулюючу електростанції, переступив в 0 год 37 хв 3 березня.

Робота енергокомплексу дозволила країні заощадити 170 трлн кубометрів природного газу або 223 млрд тонн донецького вугілля, які необхідно було б спалити для отримання генерованих ВП ЮУАЕС 600 млрд кіловат-годин.

 «У нинішньому виробничому досягненні є внесок кожного члена колективу. Усі роки існування нашого підприємства южно-українські енергетики вирізняються високим професіоналізмом і відданістю дорученій справі. З року в рік ми успішно справляємося з виробничими завданнями з безпечного виробітку електроенергії, робимо свій внесок у розвиток економіки та зміцнення енергетичної незалежності України. Наша постійна та цілеспрямована діяльність з підвищення безпеки ядерних блоків, продовження строків їх експлуатації, впровадження сучасних інноваційних програм і проєктів дозволяє нам не просто безпечно та надійно експлуатувати обладнання енергоблоків та гідроагрегатів, а й впевнено дивитись у майбутнє. Переконаний, що нам під силу не лише нові мільярди генерованих кіловат, а й повна добудова Ташлицької ГАЕС, спорудження четвертого атомного енергоблока та інші трудові здобутки», - переконаний генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко. 

Южно-Український енергетичний комплекс - єдине в Україні підприємство з комплексним використанням базових ядерних, традиційних гідро- та маневрених гідроакумулюючих потужностей. Це унікальний об’єкт з реальною перспективою подальшого розвитку як ядерно-енергетичної, так і гідротехнічної складової.

До складу енергетичного гіганта на півдні України нині входять три блоки-мільйонники АЕС, два гідроагрегати Олександрівської ГАЕС і перша черга (два агрегати) Ташлицької ГАЕС. Виробленої ними електричної енергії вистачає для забезпечення нормальних умов життєдіяльності Миколаївської, Одеської, Херсонської і частково Кіровоградської областей. Щорічний внесок ВП ЮУАЕС в енерговиробництво України складає 16-20 млрд кіловат-годин. Це близько 10% від загальнодержавного виробітку і приблизно 20% від усієї  електроенергії, виробленої українською атомною генерацією.

Початок славної історії Южно-Українського енергокомплексу було покладено 1982 року пуском першого енергоблока ЮУАЕС. Згодом у 1985 та 1989 роках відповідно до нього приєдналися другий і третій атомні «мільйонники». На сьогодні всі вони перебувають у довгостроковій експлуатації. Щоб продовжити їхнє виробниче життя понад проєктний строк було виконано масштабні модернізаційні та реконструктивні роботи, проведено сотні досліджень, підготовлено Звіт з періодичної переоцінки безпеки. Нині рівень надійності енергоблоків ЮУАЕС відповідає всім сучасним вимогам безпеки. Про це свідчать перевірки як українських, так і міжнародних контролюючих організацій.

У квітні 1999 року в складі енергокомплексу з’явилася перша гідроенергетична складова – введено в дію Олександрівську ГЕС на р. Південний Буг. А 2006 та 2007 року її доповнили два гідроагрегати Ташлицької ГАЕС, яка на теперішній час залишається в стадії будівництва. Обидві станції об’єднані у Каскад ГЕС-ГАЕС. Таке об’єднання не випадкове. Олександрівське водосховище, забезпечуючи виробництво електроенергії на ГЕС, слугує нижнім водосховищем для Ташлицької ГАЕС. Та це не всі функції, покладені на цей гідротехнічний об’єкт. Починаючи з 2010 року, в періоди маловоддя водойма використовується як водний акумулятор. Під час весняних паводків тут акумулюються додаткові запаси води, які спрацьовуються під час літньої межені для часткового покриття вододефіциту в нижній течії річки. Нинішній рівень Олександрівського водосховища – 16,0 м, при цьому водойма готова прийняти воду до позначки 20,7 м. У такому разі, за розрахунками фахівців, закумульованої в періоди високого водопілля води вистачатиме на весь посушливий період.

 Майстерність, наполегливість у роботі та висока компетентність фахівців – це те, що завжди вирізняло колектив ВП ЮУАЕС.  На сьогодні - це майже сім тисяч атомників і гідроенергетиків, первинним завданням яких є не лише забезпечення країни електроенергією, а й чітке дотримання ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. Підтвердження тому є багаторічна стабільна та безперебійна робота підприємства.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...