Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українська АЕС готується до підвищення потужності енергоблока №3
AA

Южно-Українська АЕС готується до підвищення потужності енергоблока №3

Южно-Українська атомна станція готується до підвищення потужності третього енергоблока. У компанії «Енергоатом» він призначений пілотним у роботах зі збільшення потужності до 107%. Такий вибір, перш за все, пов'язаний з використанням палива компанії Westinghouse. Третій южно-український - єдиний атомний блок в Україні, активну зону якого повністю завантажено тепловиділяючими збірками  Westinghouse (ТВЗ-WR). За розрахунками фахівців, паливо вказаної конструкції дозволяє підвищити потужність блока-мільйонника №3 ЮУАЕС до 107% без зміни конструкції ТВЗ-WR.

Роботи заплановані в рамках пілотного проекту ДП «НАЕК «Енергоатом» «Енергетичний міст «Україна-ЄС», згідно з яким енергоблок №2 Хмельницької АЕС буде повністю зорієнтовано на експорт електроенергії до країн Європи. Для компенсації експортної генерації компанія «Енергоатом» має намір збільшити енерговиробіток решти ядерних енергоблоків України шляхом збільшення ефективності їхньої роботи та підвищення рівня номінальної потужності. Передумовою для виконання таких робіт є позитивний світовий досвід.

«Для того, щоб підвищити потужність енергоблока (мається на увазі теплову), необхідно збільшити його ефективність, тобто спочатку збільшити коефіцієнт корисної дії. У нашому випадку це буде зроблено за рахунок модернізації другого контуру блока №3. Свій варіант такої модернізації, спрямованої на підвищення ККД гідросилового циклу, нам запропонувала компанія General Electric, з якою ми співпрацюємо в рамках підписаного меморандуму про взаєморозуміння в галузі атомної енергетики від 19 жовтня 2016 року», - пояснює головний фахівець з енергетичних реакторів служби аналізу безпеки ВП ЮУАЕС Олександр Вірич.

Польський підрозділ всесвітньо відомої компанії запропонував великий пакет послуг, що містить цілу низку модернізацій.  Частину з них АЕС вже реалізовує в рамках галузевих програм. У зв'язку з цим обсяг пропозиції General Electric підлягає коригуванню. Під час чергового візиту її фахівців на атомну станцію, що відбувся в рамках попереднього розгляду технічної пропозиції, досягнуто домовленості про надання атомній станції варіантних розрахунків до кінця поточного року. «Така деталізація дозволить нам вибрати найраціональніший варіант», - констатує Олександр Вірич. У процесі вибору атомникам належить досягти розумного балансу між вартістю модернізації, обсягами необхідних робіт і термінами їх окупності.

Слід зауважити, що у колективу ЮУАЕС вже є позитивний досвід підвищення потужності атомних енергоблоків. Ця робота розпочалася три роки тому, в 2015 році, з узгодження концептуального технічного рішення. Тоді йшлося про підвищення теплової потужності блоків на 1,5% за рахунок використання консервативних інженерних запасів, закладених проектувальником. На блоці №1, а далі на блоці №2 програму з виконання умов для підвищення потужності у вказаних обсягах реалізовано. На першому блоці дослідна експлуатація пройшла успішно, нині ведеться робота з введення цієї модифікації в промислову експлуатацію. На другому розпочато процес підготовки до дослідної експлуатації на потужності 101,5%.

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...