Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЮУАЕС готується до місії МАГАТЕ з перевірки аспектів безпеки продовження експлуатації (SALTО)
AA

ЮУАЕС готується до місії МАГАТЕ з перевірки аспектів безпеки продовження експлуатації (SALTО)

На Южно-Українській АЕС 27-28 квітня пройшов семінар з підготовки до SALTО - експертної місії МАГАТЕ з перевірки аспектів безпеки продовження експлуатації. На енергоблоці №3 ЮУАЕС місія  SALTО пройде 2018 року.

Строк проектної експлуатації третього южно-українського енергоблока завершиться 2020 року. У рамках його підготовки до роботи в надпроектний період для приведення блока у відповідність до сучасних вимог безпеки тут реалізується великий обсяг робіт з обстеження, заміни, реконструкції та модернізації обладнання. У цьому процесі широко застосовується досвід, накопичений під час виконання аналогічних заходів на блоках №1 і №2, експлуатацію яких рішенням колегії ДІЯРУ продовжено відповідно до  2023-го та 2025 року.

«Більшість експлуатуючих організацій рухається шляхом продовження експлуатації, - підкреслив керівник команди експертів МАГАТЕ, яка прибула на ЮУАЕС для проведення семінару, Олексій Поляков. - Це абсолютно технічно обґрунтовано, тому що запаси консерватизму, які було закладено в 60-і та 70-і роки, досить великі. І єдина сфера уваги МАГАТЕ в цій області - переконатися, що роботи з продовження експлуатації забезпечують подальшу безпечну експлуатацію АЕС».

У семінарі на Южно-Українській АЕС взяли участь співробітники дирекції НАЕК «Енергоатом», фахівці вітчизняних атомних станцій, Держінспекції ядерного регулювання,  а також представники регулюючих органів, експлуатуючих компаній і атомних станцій Вірменії, Болгарії, Хорватії, Угорщини, Казахстану та Румунії. До візиту на ЮУАЕС вони брали участь у триденному семінарі в Києві, основну увагу на якому було приділено положенням міжнародних стандартів щодо аспектів безпеки продовження експлуатації.

Під час діалогу на южно-українському майданчику основний акцент було зроблено на методологію проведення місії SALTО. При цьому представники МАГАТЕ підкреслили, що до складу команди SALTО входять експерти, які мають досвід не лише виконання робіт з підготовки до надпроектної експлуатації, а й проходження експертних місій МАГАТЕ та участі як перевіряючих у таких місіях. Таким чином Южно-Українська АЕС отримає унікальний шанс порівняти свою діяльність із тим, що робиться в світі.

ЮУАЕС першою серед вітчизняних атомних станцій пройде місію SALTО за новими, переглянутими на початку нинішнього десятиліття підходам. За словами Олексія Полякова, організований у останні дні квітня семінар належить до освітніх заходів. Наступним етапом стане попередній візит на южно-український майданчик керівника майбутньої місії SALTО. Він відбудеться в липні цього року. Тоді ж буде представлено обсяг перевірки, методологію, графік і членів команди.

 

 

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...