Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Якою має бути медична аптечка на підприємстві та у транспортних засобах.
AA

Якою має бути медична аптечка на підприємстві та у транспортних засобах.

Аптечка домедичної допомоги (далі – аптечка) – це один з основних елементів охорони та гігієни праці на виробництві, що використовується для надання першої допомоги потерпілим безпосередньо на місці події.

Нормативні акти України не містять уніфікованого підходу щодо укомплектування аптечки на промислових об’єктах. Склад аптечки визначається кожного разу індивідуально, в залежності від особливостей діяльності компанії та виробничих факторів, що можуть вплинути на співробітників. При розміщенні аптечки слід дотримуватись наступних принципів, єдиних для всіх підприємств: аптечка повинна зберігатись у спеціальному сейфі або шафі на постійному робочому місці або переноситися у санітарній сумці, якщо місце роботи особи не є стаціонарним; всі співробітники мають бути проінформовані про місце зберігання аптечки, її склад та правила користування нею; доступ до аптечки повинні мати всі особи, які працюють в компанії. Як правило, аптечку слід розміщувати у місцях можливого скупчення людей, на травмонебезпечних дільницях робіт та інших територіях підвищеної небезпеки; медичний персонал або спеціально уповноважені особи здійснюють регулярну перевірку аптечки та відповідають за її стан і систематичне поповнення; забороняється відкривати герметичні упаковки, лікарські засоби, пенали з таблетками без необхідності; лікарські засоби, строк зберігання яких сплив, мають бути вчасно замінені; невикористані аптечки або медикаменти передаються на склад або підлягають знищенню в установленому порядку.

Якщо в діяльності підприємства використовується праця водіїв, то необхідно укомплектувати відповідні транспорті засобами аптечками автомобільної допомоги. На відміну від аптечок, що мають бути розміщенні на підприємстві, вимоги щодо складу та правил використання автомобільних аптечок визначені у ДСТУ 3691-2000 та наказі МОЗ від 07.07.1998 № 187 «Про перелік лікарських засобів, які мають бути у медичних аптечках першої медичної допомоги для пасажирських легкових з кількістю пасажирів до 9 осіб та вантажних транспортних засобів». В залежності від кількості пасажирів та типу транспортного засобу використовуються: Аптечка медична автомобільна (АМА-1) призначена для автомобілів, які мають до восьми включно сидячих місць, крім сидіння водія, та колісних тракторів. Аптечка медична автомобільна (АМА-2) призначена для транспортних засобів з кількістю сидячих місць, крім сидіння водія, більше восьми. Комплект кожної із зазначених аптечок повинен містити два набори медичних інструментів: аварійний та функціональний, що зберігаються в окремих герметично захищених пакетах. На пакети наноситься позначка із зазначенням призначення АМА-1 чи АМА-2 та номера набору, а також перелік та кількість медичних засобів та інструментів у пакеті. Автомобільна аптечка має бути розміщена або у спеціально відведеному місці, визначеному виробником, або в іншому легкодоступному місці автомобіля, у випадку, коли конструкцією транспортного засобу спеціальне місця не передбачено.

Пам’ятайте, що життя людини є найвищою цінністю!

Страховий експерт відділення Божко О.О.

Читайте також

Виходь на світло! Ризики та негативні наслідки незадекларованої праці для суб'єктів господарювання

Южноукраїнське міське відділення У ВД ФССУ в Миколаївській області

  Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану Задекларована праці = трудов...

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України&...

Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Профілактичні заходи Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітр...

Заходи з профілактики інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Заходи з профілактики інфекцій здійснюються працівниками охорони здоров'я (медичними працівникам...

Проведення медичних оглядів

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за власні кошти забезпечити фінансування та орг...