Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Як розпізнати тепловий та сонячний удар. Домедична допомога при отриманні теплового або сонячного удару
AA

Як розпізнати тепловий та сонячний удар. Домедична допомога при отриманні теплового або сонячного удару

Літо - довгоочікувана пора, коли ми збираємось на відпочинок на природу. Однак саме влітку відбуваються небезпечні ситуації, які призводять до таких надзвичайних подій, як утоплення, сонячний удар, перегрівання тощо. Якщо домедична допомога при утопленні, сонячному ударі та перегріванні надана оперативно і грамотно, то це може врятувати життя людини.

Спека може призвести до теплового та сонячного ударів.

Тепловий удар – це загальний перегрів організму через розлад терморегуляції.

Сонячний удар – ураження центральної нервової системи внаслідок інтенсивної тривалої дії прямих сонячних променів на голову.

Сприяє перегріву:

фізичні навантаження та інтенсивна робота м’язами, цупкий і теплий одяг, підвищена вологість повітря, мала швидкість руху повітря, недостатнє вживання рідини.

До ознак теплового удару відносяться: сонливість, позіхання, похитування, розлад мови, червоне обличчя, важке дихання.

Якщо у цій стадії не надати хворому допомоги, він знепритомніє, його шкіра стане холодною, хоча пульс буде до 160 ударів за хвилину, а температура тіла підніметься до 40-41 °С. Дихання у цій ситуації стає поверхневим, з хрипами та стогонами. Людина може померти від зупинки дихання чи серця.

Ознаки сонячного удару: погіршення самопочуття, слабкість, розбитість; відчуття сильного жару; почервоніння шкіри; рясне виділення поту; посилене серцебиття; задишка; пульсація і важкість у скронях; запаморочення; головний біль, іноді блювота; температура тіла підвищується до 38-40 °С; частота пульсу досягає 100-120 ударів за хвилину; при подальшому зростанні температури до 40-41°С пульс збільшується до 140-160 ударів за хвилину, зростає збудження, рухове занепокоєння, зменшується пітливість, що вказує на зрив адаптативних реакцій. У важких випадках можливі галюцинації, кома, смерть.

Якщо людина отримала тепловий або сонячний удар, її потрібно негайно перенести в прохолодне місце, покласти на спину, піднявши ноги під кутом 30 градусів, зняти або розстебнути одяг. Змочити голову холодною водою або покласти змочений холодною водою рушник. Можна зробити вологе обгортання або протерти тіло потерпілого шматочком льоду, облити його прохолодною водою, але обережно і не довго. Температура тіла потерпілого не повинна бути нижча від 38 °С.

Якщо потерпілий не втратив свідомість, йому потрібно дати міцного холодного чаю або холодної підсоленої води (1/2 чайної ложки солі на 0,5 л води).

У важких випадках слід одразу звернути увагу на характер дихання потерпілого, перевірити, чи не порушена у нього прохідність дихальних шляхів. Виявивши, що язик запав, а в роті є блювотні маси, повернути голову потерпілого на бік і очистити порожнину рота бинтом або носовою хустинкою, накрученою на палець.

Якщо дихання слабке або його немає взагалі, необхідно терміново почати робити штучне дихання методом «рот у рот» або «рот у ніс» до появи самостійного глибокого дихання. Якщо ж при цьому не відчувається пульс, а зіниці розширені і не реагують на світло, слід провести весь комплекс реанімації—штучне дихання і непрямий масаж серця.

Щоб уникнути теплового та сонячного ударів потрібно: вдягатися у світлий одяг з натуральних тканин, зменшити фізичні навантаження, робити перерву під час роботи у найспекотнішій період. Якомога частіше купайтеся, не обмежуйте себе у вживанні рідини, відпочивайте у тіні, носіть головний убір світлого кольору.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...