Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Як батьку реалізувати право на декретну відпустку?
AA

Як батьку реалізувати право на декретну відпустку?

За даними 2017 року, лише 3% від усіх декретних відпусток були оформлені на чоловіків. Роботодавці такі ініціативи чоловіків часто не розуміють, і українське суспільство здебільшого живе під владою стереотипів. Стереотипи українського суспільства потроху починають руйнуватися і це дуже добре.

Адже, хто саме має бути з дитиною, повинні вирішувати самі батьки, з урахуванням усіх сімейних обставин, а не нав’язані думки соціуму.

Стаття 46 Конституції України (далі - КУ) гарантує кожному громадянину дотримання права на соціальний захист. Це право включає державне забезпечення в період тимчасової втрати працездатності за рахунок страхових внесків. До такого періоду відноситься і період перебування в декретній відпустці.

Поняття «декретна відпустка» об’єднує у собі два види соціальної відпустки: якщо у відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами може піти лише жінка, то по догляду за дитиною по досягненні нею трьох років, коло людей розширюється.

Законодавство України говорить, що у декрет може йти не лише мати дитини, а й інші родичі. Згідно зі ст. 179 Кодексу законів про працю України (КЗпП) і ст. 18 Закону України «Про відпустки», взяти декретну відпустку з догляду за дитиною можуть: мати, батько, дідусь, бабуся, опікун чи інші родичі. До того ж таку відпустку можна використовувати як повністю, так і частково. Тобто батько та мати можуть розділити її навпіл.

Як оформити таку відпустку батькові?

Необхідно надати роботодавцеві наступні документи:

– заяву про надання такої відпустки;

– копію свідоцтва про народження дитини;

– довідку з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки, і що виплата допомоги по догляду за дитиною їй припинена (із зазначенням дати), аби уникнути подвійних виплат.

Роботодавці не мають законного права відмовляти батькові, що виявив бажання піти у декретну відпустку. За ним так само мають зберегти робоче місце та час, проведений у декреті, зараховується до трудового стажу. Якщо ж працедавець відмовляє чоловікові в оформленні декретної відпустки, то необхідно таку відмову оформити письмово та оскаржувати її в суді.

Довідково: У зв’язку з прийняттям Закону № 1166 починаючи з 01.07.2014 року об’єднано допомогу при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в один вид допомоги та встановлено фіксований розмір допомоги при народженні дитини.

Увага! Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами в сумі 860 гривень (станом на вересень 2020 року).

Відповідно до закону «Про відпустки», протягом перебування у відпустці по догляду за дитиною як батько, так і мати за бажанням можуть працювати неповний робочий день або працювати на дому. Тобто зберігається право на отримання допомоги, але при цьому людина продовжує працювати за більш гнучким і зручним для нього графіком.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Для отримання більш детальної інформації та у разі виникнення запитань, можете звертатися до Южноукраїнського бюро правової допомоги, за адресою:

м. Южноукраїнськ, вул. Дружби Народів, буд. 23 (ДБ Чайка), 1 поверх, каб. 14,

тел. (05136) 5-55-08.

 

 

Читайте також

Де родинам загиблих захисників і захисниць України отримати безоплатно допомогу юриста чи адвоката

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Родичі загиблих ветеранів війни, Захисників і Захисниць України можуть потребувати допомоги у розв&r...

Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката: куди звертатися

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Особи, які постраждали від домашнього насильства, мають право отримати безоплатно послуги юриста чи...

Діти з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав

Координаційний центр з надання правової допомоги

Батьки зобов’язані піклуватися про своїх дітей. Але що робити, коли вони не виконують свої обо...

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-цент...

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної пра...

Потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості в умовах війни можуть отримати безоплатно допомогу адвоката

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Наголошуємо, що сексуальним насильством під час війни є не лише зґвалтування. Сексуальним насильс...

Консультаційний центр Південного регіону координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у м.Миколаїв (Миколаїв, Одеса, Херсон)

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Координатором Консультаційного центру є Ганна Замазєєва. На сьогодні головна мета роботи Центру &...