Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Вшановання пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі в рамках заходів "16 днів проти насильства"
AA

Вшановання пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі в рамках заходів "16 днів проти насильства"

Щороку, 6 грудня, в усьому світі вшановують пам'ять студенток, розстріляних у Монреалі.

6 грудня 1989 року, у передостанній день занять перед різдвяними канікулами 25-річний Марк Лепін приніс до Політехнічної школи напівавтоматичну гвинтівку з якою мав намір розправитися із студентками і також передсмертний лист, в якому звинувачував фемінізм та жінок у своїх життєвих негараздах. Стрілянину Лепін почав у коридорі, де загинула перша жертва перейшовши до аудиторії  в якій відвідували заняття студенти 10 жінок і 48 чоловіків. Наголосивши, що він ненавидить фемінізм, Лепін зробив два постріли у стелю та наказав чоловікам вийти у коридор і почав розстрілювати студенток, які залишилися в аудиторії. Лепін застрелив у загальній кількості 14 жінок та поранив 13 інших студентів, серед них також чотирьох чоловіків.

Розстріл жінок у Монреалі мав великий резонанс у канадському суспільстві: він загострив увагу на проблемі насильства проти жінок у світі.

Насильство щодо жінок та дівчат – одне з найпоширеніших порушень прав людини у світі. Кожна третя жінка (33%) протягом життя зазнала фізичного та/або сексуального насильства. Це приголомшливий показник. Ґендерно зумовлене насильство (ҐЗН) є глобальною проблемою, яка існує у всіх країнах у тих чи інших формах, включно із сексуальним насильством, домашнім насильством та торгівлею людьми з метою сексуальної експлуатації.

У цей день міжнародна спільнота закликає припинити толерувати нестерпне та  використати уроки минулого для покращення сучасності і створення вільного від насильства майбутнього. Хоча це завдання може бути складним, розірвати коло насильства й змінити образ мислення за допомогою освіти, діалогу та підтримки – можливо.

 

Читайте також

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...

Відшкодування витрат на виготовлення та встановлення пам’ятника на могилі ветеранів війни, які захищали незалежність,  суверенітет і територіальну цілісність України

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує. Рішенням виконавч...